Jump to content

Recommended Posts

Δημοσίευσε
τρανζίστορ

Οι εταιρείες τεχνολογίας δουλεύουν συνεχώς ώστε να βελτιστοποιήσουν την ταχύτητα και την απόδοση των CPU. Με την κυκλοφορία των πρώτων τσιπ για υπολογιστές, ο Gordon Moore, συνιδρυτής της Intel, προέβλεψε ότι ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα τέτοιο τσιπ πρέπει να διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια. Αυτή η θεωρία έγινε γνωστή ως ο νόμος του Moore.

Όπως αναφέρθηκε από το Wired, ερευνητές από την Ευρώπη έχουν επιτύχει μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να λύσει το ζήτημα της αύξησης του αριθμού των τρανζίστορ σε ένα τσιπ. Η νέα αυτή έρευνα θα μπορούσε μάλιστα να καταστήσει τον νόμο του Moore παρωχημένο.

Μία έρευνα με επικεφαλής τον Erik Bakkers, φυσικό στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, έχει οδηγήσει στην εφεύρεση των νανοσωματιδίων κράματος πυριτίου που μπορούν να εκπέμπουν φως. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη κυκλωμάτων με βάση τα φωτόνια, αντί του τρέχοντος μοντέλου ηλεκτρονίων-τρανζίστορ.

Με απλά λόγια, τα νανοσωματίδια κράματος πυριτίου θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη μετάδοση δεδομένων μέσω φωτονίων αντί ηλεκτρονίων. Αυτό θα εξαλείψει ζητήματα όπως η εμπλοκή κυκλοφορίας ηλεκτρονίων, η υπερθέρμανση και η αργή ταχύτητα μετάδοσης, που προκύπτουν λόγω της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού τρανζίστορ σε ένα τσιπ.

Το πυρίτιο είναι ημιαγωγός που άγει ηλεκτρική ενέργεια υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτή είναι η ιδιότητα που καθιστά το πυρίτιο χρήσιμο στο σχεδιασμό κυκλωμάτων, καθώς η ροή ρεύματος μπορεί να ελεγχθεί με την τροποποίηση της παρεχόμενης τάσης. Έτσι τα τρανζίστορ που δημιουργούνται από αυτό το υλικό, λειτουργούν ως ψηφιακοί διακόπτες χωρίς κινούμενα μέρη.

Ωστόσο, η κυβική κρυσταλλική δομή του πυριτίου, που του προσδίδει αυτή την ιδιότητα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση των ηλεκτρονίων, αλλά όχι και των φωτονίων. Τώρα, μετά από 50 χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν πυρίτιο που εκπέμπει φως αλλάζοντας τη δομή του για να επιτρέψει την ελεύθερη ροή φωτονίων μέσα από το υλικό.

- Advertisement -

Ο Bakkers λέει ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση των οπτικών τσιπ υπολογιστών καθώς πρέπει επίσης να δημιουργηθεί ένα μικροσκοπικό λέιζερ από το κράμα πυριτίου και στη συνέχεια να βρεθεί ένας τρόπος να ενσωματωθεί στα ηλεκτρονικά τσιπ.

Δεδομένου ότι τα φωτόνια μπορούν να μεταδώσουν δεδομένα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και σε πολλαπλά κανάλια σε σύγκριση με τα ηλεκτρόνια, θα μπορούσαμε να δούμε φωτονικά κυκλώματα που μπορούν να επεξεργαστούν γρήγορα ένα μεγάλο όγκο δεδομένων σε ένα τσιπ υπολογιστή.

Αυτά τα φωτονικά κυκλώματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα σε εφαρμογές μεγάλου όγκου δεδομένων, όπου τα δεδομένα πρέπει να μεταφέρονται πολύ γρήγορα. Για παράδειγμα, τα κυκλώματα που βασίζονται σε φωτόνια θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογές σε αυτό-οδηγούμενα αυτοκίνητα για τη μετάδοση μεγάλου αριθμού δεδομένων από πλήθος αισθητήρων σε πραγματικό χρόνο. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τα νανοσωματίδια κράματος πυριτίου εδώ.

Let's block ads! (Why?)

Πηγή Είδησης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας.

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...