Jump to content

Recommended Posts

  • Μέλος
Δημοσίευσε

H «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει την πρώτη βιομηχανική πόλη της Ελλάδας, το Λαύριο, στο COSMOTE HISTORY HD

21d8d39f95ff4b3e14c4756a59aa9972_XL.thumb.jpg.98004ccbca8ed091c6160d63e5cc6d0a.jpg

Τη δημιουργία της πρώτης βιομηχανικής πόλης στην Ελλάδα, το Λαύριο παρουσιάζει το νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο στο COSMOTE HISTORY HD, τη Δευτέρα 3/2 στις 21.00.

Η αναδρομή της εκπομπής στα γεγονότα που ανέδειξαν το Λαύριο ως τόπο εξορυκτικής δραστηριότητας, ξεκινά από τον 5ο αιώνα π.Χ., όταν ανακαλύφθηκε τεράστια ποσότητα μεταλλευμάτων στην περιοχή της Μαρώνειας, της σημερινής Καμάριζας. Τότε οι αρχαίοι μεταλλευτές έσκαψαν και δημιούργησαν στοές εξορύξεων που έφταναν μέχρι τα 130 μέτρα βάθος, ενώ με πρωτοποριακούς τρόπους έφτιαχναν φρεάτια για να αναπνέουν και επινόησαν τεχνικές για την επεξεργασία των μεταλλευμάτων.

Ιστορικοί και ερευνητές μιλούν στην εκπομπή και αναλύουν τους λόγους που το αρχαίο Λαύριο αναγεννήθηκε τον 19ο αιώνα, την περίοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης. Το 1860, ο μεταλλειολόγος Ανδρέας Κορδέλλας, ύστερα από αίτημα της τότε ελληνικής κυβέρνησης, επισκέφτηκε την έρημη περιοχή του Λαυρίου και ανακάλυψε κατάλοιπα από τη μεταλλευτική δραστηριότητα των αρχαίων. Το φτωχό ελληνικό κράτος δεν είχε την εμπειρία κα τα μέσα για να τα εκμεταλλευτεί. Αυτό το έκανε ο Ιωάννης Βαπτιστής Σερπιέρι, που στην Ιταλία είχε ανάλογες μεταλλευτικές επιχειρήσεις.

Γύρω από τις μεταλλευτικές και μεταλλουργικές επιχειρήσεις, αναπτύχθηκε σταδιακά μία νέα πόλη, που έγινε η πρώτη «company town» της Ελλάδας. Το 1867, ο Σερπιέρι κατέθεσε ρυμοτομικό σχέδιο που προέβλεπε ακόμη και τις κατοικίες των εργατών και των υπαλλήλων της εταιρείας, ανέγερση καθολικής και ορθόδοξης εκκλησίας, σχολεία, νοσοκομείο, αλλά και κεντρική αγορά. Η πρώτη βιομηχανική πόλη της Ελλάδας ήταν παράλληλα και πολυπολιτισμική, καθώς οι πρώτοι εξειδικευμένοι εργάτες της εταιρείας ήταν Ιταλοί και Ισπανοί.

Επίσης, ιστορικοί και μεταλλωρύχοι μεταφέρουν τη «Μηχανή του Χρόνου» στο παρελθόν και αναφέρουν τις άσχημες συνθήκες εργασίας που υπήρχαν στα μεταλλεία μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Πολλοί εργάτες έχασαν τη ζωή τους στα φουρνέλα της εταιρείας ή πέθαναν από μολυβδίαση. Η φονική ασθένεια του αναπνευστικού  προκαλούνταν από τις αναθυμιάσεις μέσα στις στοές.

Παρά τις άσχημες συνθήκες το Λαύριο ήταν η πρώτη εργατούπολη που συνέβαλε στη μετάβαση της Ελλάδας από μια χώρα με αγροτική παραγωγή σε ένα σύγχρονο βιομηχανικό κράτος. Η τηλεφωνική επικοινωνία, το ηλεκτρικό ρεύμα και η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή που ένωσε αρχικά τα μεταλλεία με το λιμάνι του Λαυρίου και αργότερα το Λαύριο με την Αθήνα επιβεβαίωσαν τη σημασία του Λαυρίου στη βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00. Όλα τα επεισόδια της εκπομπής, μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD, είναι διαθέσιμα για δωρεάν, on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

https://digitaltvinfo.gr/news/pay-tv-news/item/29586-h-mixani-tou-xronou-parousiazei-tin-proti-viomixaniki-poli-tis-elladas-to-layrio-sto-cosmote-history-hd?fbclid=IwAR12Nw46HkHHGgkHpve6dR61SMlZEEhTfyXcv-yXuyVMhQYBS7tRdSe4p00

  • Like 1

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας.

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...