Jump to content

Μέτρηση σήματος DVD-T


Recommended Posts

Δημοσίευσε

Στα είδη ενδιαφέροντα άρθρα που έχουν δημοσιεύσει και άλλα παιδιά  σε αυτή την σελίδα δημοσιεύω και εγώ ένα ενδιαφέρον άρθρο που βρήκα στο διαδίκτυο (μηχανική μετάφραση). Πηγή:  DVB-T meranie signálu | FilipMaW.sk  Θα παρακαλέσω τον διαχειριστή αν δεν είναι στην σωστή θέση  να το μεταφέρει.

                                                                       Μέτρηση σήματος DVD-T

Τα πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες που προσφέρει η DVB-T (ψηφιακή μετάδοση) και η επακόλουθη ψηφιοποίηση της Σλοβακίας αυξάνουν συνεχώς το ενδιαφέρον για τη λήψη εκπομπών DVB-T.

Αν και ορισμένα συστήματα έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για τη λήψη ψηφιακής επίγειας εκπομπής - DVB-T . Η ποιότητα των σημάτων κατά την εγκατάσταση πρέπει να επαληθεύεται με μέτρηση, η οποία

Στην περίπτωση των ψηφιακών σημάτων, απαιτεί αυξημένη γνώση του τεχνικού προσωπικού.

 

Ελάχιστη και μέγιστη στάθμη σήματος DVB-T.

Η στάθμη σήματος που απαιτείται για την ορθή λήψη επίγειων ψηφιακών τηλεοπτικών εκπομπών είναι χαμηλότερη από εκείνη της αναλογικής τηλεόρασης. Συνήθως κατά περίπου 17 dB. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολύ μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στην ψηφιακή διαμόρφωση. Φυσικά, αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στην ελάχιστη και μέγιστη τιμή των σημάτων στις υποδοχές συνδρομητών.

Όπως φαίνεται στους πίνακες, η τεχνολογία DVB-T υποθέτει εντελώς διαφορετικά όρια για τα σήματα από ό, τι για την αναλογική τηλεόραση. Για την ψηφιακή μετάδοση, τα όρια (64-QAM, FEC 3/4) είναι 48 dBuV και 74 dBuV.

 

Η μέθοδος μέτρησης της στάθμης του σήματος DVB-T είναι διαφορετική από αυτή της αναλογικής τηλεόρασης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός εντελώς διαφορετικού φάσματος συχνοτήτων αυτών των σημάτων. Από το φάσμα των αναλογικών και ψηφιακών σημάτων, είναι σαφές ότι το επίπεδο των αναλογικών φορέων βίντεο είναι υψηλότερο από το επίπεδο των καναλιών DVB-T.

Επομένως, ο μετρητής πρέπει να κάνει διάκριση μεταξύ αναλογικών και ψηφιακών σημάτων. Όποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει έναν μετρητή DVB-T θα πρέπει επίσης να εξετάσει την επιλογή μέτρησης αναλογικών καναλιών. Αυτό είναι απαραίτητο για να είναι δυνατή η πραγματοποίηση τέτοιων μετρήσεων, ακόμη και αν τα συστήματα κεραιών έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για ψηφιακά κανάλια - ειδικά στην περίπτωση χρήσης ευρυζωνικών ενισχυτών.

Η χαρακτηριστική συχνότητα για κανάλια DVB-T και αναλογικά κανάλια είναι διαφορετική.

Στην αναλογική λειτουργία, η συχνότητα του φορέα βίντεο για το κανάλι είναι 44 (655.25 MHz), ενώ στην ψηφιακή λειτουργία είναι η κεντρική συχνότητα (658 MHz) για το ίδιο κανάλι.

Η στάθμη σήματος δεν είναι η μόνη παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη μέτρηση ενός σήματος DVB-T. Τουλάχιστον εξίσου σημαντικά είναι το MER (διαμόρφωση αναλογίας σφάλματος) και ο BER (ρυθμός σφάλματος bit)

 

MER - διαμόρφωση αναλογίας σφάλματος

 

Πρέπει να τονιστεί ότι το MER μεταφέρει πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο και το θόρυβο που παρεμβαίνει στο ψηφιακό σήμα. Για να κατανοήσουμε πραγματικά τη σημασία της μέτρησης της παραμέτρου Mer, είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε το φαινόμενο του λεγόμενου "ψηφιακού γκρεμού".
Στην αναλογική τηλεόραση, η μείωση του C / N (σήμα, θόρυβος) θα προκαλέσει σχετική μείωση της ποιότητας της εικόνας. Για παράδειγμα, ένα σήμα με C / N 44 dB παρέχει γενικά πολύ καλή ποιότητα εικόνας. Μια πτώση στο C / N περίπου 10-15 dB θα αυξήσει τον "κόκκο" στην εικόνα, αλλά οι περισσότεροι θεατές θα το βρουν αποδεκτό. Μόνο με μείωση του C / N κατά άλλα 10-15 dB, η εικόνα θα είναι απαράδεκτη λόγω του υψηλού επιπέδου θορύβου. Έτσι, η ποιότητα της αναλογικής εικόνας τηλεόρασης μειώνεται σταδιακά.

 

Στην περίπτωση ψηφιακού σήματος DVB-T, η γραμμή μεταξύ της ιδανικής ποιότητας εικόνας και της απώλειας λήψης είναι πολύ απότομη. Στο DVB-T, όπως και σε άλλες ψηφιακές μεταδόσεις, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του «ψηφιακού γκρεμού». Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα ξαφνικό άλμα από την αποδεκτή λήψη σε μια πλήρη έλλειψη σήματος. Η κυκλοφορία στα σύνορα είναι ο λόγος που η εικόνα παγώνει ή αποδεικνύεται ότι είναι απλώς ένα μωσαϊκό.

Το MER μπορεί να θεωρηθεί ως μέτρο της απόστασης του λαμβανόμενου σήματος από τον ψηφιακό ύφαλο. Χωρίς να γνωρίζουμε αυτήν την παράμετρο, δεν είναι δυνατόν να εγγυηθούμε σταθερή λήψη σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, όταν το σήμα μπορεί να κυμαίνεται. Οι συνιστώμενες και ελάχιστες τιμές MER που απαιτούνται για τη σωστή λήψη εξαρτώνται από την τεχνική διαμόρφωσης. Στην περίπτωση της διαμόρφωσης 64-QAM, 31 dB και 26 dB είναι αντίστοιχα.

Το MER> 31 dB εξασφαλίζει ένα ευρύ φάσμα ασφάλειας, εξαλείφοντας ουσιαστικά τον κίνδυνο τυχαίων διακοπών που προκαλούνται από διάφορες παρεμβάσεις. Το διάγραμμα αστερισμού δείχνει επίσης μια πολύ καλή ποιότητα σήματος όταν μετράται (τα σημεία δεν είναι διάσπαρτα).

 

BER (ρυθμός σφάλματος bit)

 

Μια άλλη σημαντική παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη μέτρηση των σημάτων DVB-T είναι ο BER. Αυτή η παράμετρος είναι γνωστή σε όλους τους εγκαταστάτες δορυφορικών πιάτων και χαρακτηρίζει την ποιότητα του λαμβανόμενου σήματος. Ενημερώνει για την αναλογία εσφαλμένων bit (που προκαλούνται από σφάλματα στο κανάλι μετάδοσης) σε σχέση με όλα τα μεταδιδόμενα bit. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ΚΑΚ.

Για BER - ρυθμός σφάλματος bit που μετράται μετά την αποκωδικοποίηση και πριν από τη διόρθωση. Από την άποψη της εγκατάστασης, αυτή είναι η πιο σημαντική παράμετρος.

Post BER - ρυθμός σφάλματος bit που μετράται μετά την αποκωδικοποίηση και μετά τη διόρθωση.

 

Ένα σήμα καλής ποιότητας πρέπει να έχει BER 1E-4 ή λιγότερο.

 

Στην περίπτωση μέτρησης του ΚΑΚ πριν και μετά την επισκευή, είναι απολύτως ορατό ότι ο αριθμός των σφαλμάτων μετά την επισκευή είναι 30.000 φορές μικρότερος από τον αριθμό των σφαλμάτων πριν από την επισκευή.

 

Το ερώτημα που αντιμετωπίζουμε κατά την εισαγωγή του DVB-T είναι αν υπάρχει μια κατηγορία ενισχυτών ειδικά σχεδιασμένων μόνο για λήψη DVB-T. Η απάντηση είναι όχι. . Οι ενισχυτές και οι συσκευές που χρησιμοποιούνται σε αναλογικά τηλεοπτικά συστήματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία για τη λήψη εκπομπών DVB-T. Αυτό δεν ισχύει μόνο για πολύ παλιές συσκευές, όπου μπορεί να υπάρχει χαμηλή ισχύς και υψηλά επίπεδα θορύβου.

 

Η ενίσχυση του τηλεοπτικού σήματος κατά τη μεταβατική περίοδο απαιτεί αυξημένη προσοχή. Η γνώση της ύπαρξης ορισμένων φαινομένων επιτρέπει την ταχύτερη διάγνωση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά τη χρήση ενός ενισχυτή ευρυζωνικής τηλεόρασης.

Δεδομένων των ήδη αναφερθεισών διαφορών στο επίπεδο των αναλογικών και ψηφιακών σημάτων, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν ενισχύονται ταυτόχρονα. Οι διαδιαμορφώσεις που προκύπτουν από τη χρήση ενεργών στοιχείων και παρεμβολές από δύο ή περισσότερα κανάλια μπορούν να επηρεάσουν ή να διαταράξουν τη λήψη. Συγκεκριμένα, οι παρεμβολές που δημιουργούνται κατά την ενίσχυση ισχυρών αναλογικών καναλιών μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη λήψη "ασθενέστερων" καναλιών DVB-T. Επομένως, οι ενισχυτές θα πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά και να ρυθμίζονται λαμβάνοντας υπόψη το μετρούμενο φάσμα συχνοτήτων.

Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στο επίπεδο των αναλογικών και ψηφιακών σημάτων, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα προβλημάτων μετά την ενίσχυσή τους. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μετρήσετε το επίπεδο εισόδου όλων των σημάτων, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η συσκευή προορίζεται μόνο για λήψη DVB-T.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι κατά τη μεταβατική περίοδο, οι ενισχυτές με χαμηλό θόρυβο και χαμηλές και μεσαίες τιμές κέρδους ή με ρυθμιζόμενο κέρδος είναι οι πιο αποτελεσματικοί.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

  • Like 1
  • Super Συντονιστής
Δημοσίευσε

Ευχαριστούμε για το άρθρο, το κάνω μόνιμο για να μην χαθεί,

Δημοσίευσε

Σχετικά με το DVD-T2 

Πηγή: O DVB-T2 – Teroz

Σχετικά με το DVB Τ2.pdf

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας.

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...