Jump to content

Recommended Posts

Δημοσίευσε

end-to-end κρυπτογράφησηΤο Reuters αποκάλυψε ότι η Apple δεν θα εφαρμόσει τελικά end-to-end κρυπτογράφηση για τα αντίγραφα ασφαλείας iCloud. Την απόφαση αυτή πήρε μετά από εντολή του FBI. Η Apple σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει την κρυπτογράφηση στο iCloud, όπως συμβαίνει στα iPhones και τα iPads. Ωστόσο, δεν θα γίνει αυτό.

Τα δεδομένα iCloud είναι κρυπτογραφημένα από προεπιλογή, αλλά η Apple έχει τη δυνατότητα να τα αποκρυπτογραφήσει αν χρειαστεί. Αν για παράδειγμα ένας χρήστης iCloud δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό του, για οποιοδήποτε λόγο, η Apple έχει τη δυνατότητα να αποκρυπτογραφήσει τα περιεχόμενα της βιβλιοθήκης iCloud. Έτσι είχε δικαιολογήσει ο Tim Cook αυτή τη δυνατότητα της Apple:

“Αυτό το κάνουμε επειδή μερικοί χρήστες χάνουν ή ξεχνούν το κλειδί τους και στη συνέχεια αναμένουν βοήθεια από εμάς για να πάρουν τα στοιχεία τους πίσω”.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η Apple σκεφτόταν να εφαρμόσει end-to-end κρυπτογράφηση, η οποία δεν επιτρέπει την απόκτηση πρόσβασης ακόμα και αν υπάρχει δικαστική εντολή. Πριν από περίπου δύο χρόνια, η Apple ανακοίνωσε στο FBI τα σχέδια της για το iCloud.

Στόχος της Apple ήταν η μεγαλύτερη προστασία των χρηστών της. Η κρυπτογράφηση θα δημιουργούσε περισσότερα εμπόδια στους hackers. Ωστόσο, μετά από αυτό, κανείς δεν θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα δεδομένα. Ούτε η Apple. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι οι αρχές δεν θα μπορούσαν να δουν τα δεδομένα και τους λογαριασμούς εγκληματιών και άλλων χρηστών, κάτι που συμβαίνει συχνά στις έρευνες της αστυνομίας και είναι πολύ βοηθητικό.

Subtitle_01-2.jpg

Τελικά, η Apple αποφάσισε να μην προσχωρήσει σε end-to-end κρυπτογράφηση.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς αν το FBI έπεισε την Apple ή αν ήταν απόφαση της ίδιας της εταιρείας. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι η Apple μπορεί να παραδώσει προσωπικά δεδομένα χρηστών στις αρχές, αν υπάρχει δικαστική εντολή.

Τι σχέση έχει η Google με όλο αυτό;

Το 2018, η Google εφάρμοσε end-to-end κρυπτογράφηση για τα Android αντίγραφα ασφαλείας, χρησιμοποιώντας το Titan security chip, που φροντίζει για την ασφάλεια των δεδομένων. Το σύστημα αυτό διασφαλίζει ότι μόνο εσείς έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας και εάν χάσετε τη συσκευή (π.χ. το τηλέφωνό σας), κανείς δεν θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις πληροφορίες σας γιατί η Google δεν διαθέτει κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα;

Android Pie: Υπάρχει μια νέα δυνατότητα, όπου τα backed-up δεδομένα μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν μόνο με ένα κλειδί που παράγεται τυχαία. Αυτό το κλειδί αποκρυπτογράφησης κρυπτογραφείται χρησιμοποιώντας τον κωδικό PIN / passcode του χρήστη, το οποίο η Google δεν το γνωρίζει. Στη συνέχεια, γίνεται κρυπτογράφηση στο security chip Titan.

Το Titan chip δίνει το κλειδί αποκρυπτογράφησης backup, μόνο όταν χρησιμοποιείται το σωστό passcode. Το Titan chip ελέγχει κάθε προσπάθεια πρόσβασης στο κλειδί αποκρυπτογράφησης. Γι’ αυτό το λόγο, αν γίνουν πολλές λανθασμένες προσπάθειες εισαγωγής του κωδικού (όπως συμβαίνει στις brute force επιθέσεις), το chip μπλοκάρει την πρόσβαση για να προστατεύσει τα δεδομένα.

Στην ουσία, το PIN ή το passcode του τηλεφώνου σας λειτουργεί ως κλειδί αποκρυπτογράφησης για το Titan. Χωρίς αυτό, δεν υπάρχει πρόσβαση στα δεδομένα σας. Επομένως, η Google, σε αντίθεση με την Apple, προσφέρει την end-to-end κρυπτογράφηση που μπορεί να θέλει κάποιος. Ωστόσο, η κρυπτογράφηση δεν ισχύει για τα δεδομένα στο Google Drive.

How useful was this post?

Submit Rating

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Let's block ads! (Why?)

Πηγή Είδησης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας.

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...