Jump to content

Recommended Posts

  • Super Συντονιστής
Δημοσίευσε

* Τι χρειάζεται για να έχω δορυφορική λήψη;

Χρειάζεται ένας δορυφορικός δέκτης που θα συνδεθεί στην τηλεόραση και ένα κάτοπτρο μαζί με LNB. To LΝΒ είναι το εξάρτημα που κάνει την λήψη (το κάτοπτρο συγκεντρώνει το σήμα) και θα πρέπει να συνδεθεί με ομοαξονικό καλώδιο με τον δορυφορικό δέκτη.

 

 * Πόσο κοστίζει ένα δορυφορικό σύστημα λήψης;

Η τιμή θα είναι το άθροισμα Κάτοπτρο + LNB + Καλώδιο + Δέκτης + Εγκατάσταση. Ενδεικτικά η πιο οικονομική περίπτωση που είναι ένας δέκτης FTA με κάτοπτρο για λήψη από τον Hotbird αν το τοποθετήσετε μόνοι σας θα κοστίσει γύρω στα € 100. Αν σκοπεύετε να κάνετε λήψη από πολλούς δορυφόρους θα χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερο κάτοπτρο, επιπλέον LNB και διακόπτη diseqc οπότε η τιμή θα είναι πάνω από € 150

 

* Τι μέγεθος κάτοπτρο να χρησιμοποιήσω;

Μια καλή λύση είναι να πάρεις ένα κάτοπτρο 100 με 110 cm και να τοποθετήσεις και ένα παράκεντρο LNB ώστε να έχεις λήψη από δύο δορυφόρους (Hotbird 13E και Astra 19.2E). Για την λήψη μόνο του δορυφόρου Hotbird υπεραρκεί ένα κάτοπτρο 80 cm και για την λήψη του Hellasat αρκεί ένα κάτοπτρο 60 cm

 

* Πόσα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια μπορώ να πιάσω;

Από την Ελλάδα, αν συντονιστείτε στην τροχιακή θέση Hotbird, με ένα απλό ψηφιακό δορυφορικό δέκτη (και όχι ιδιοκτησιακό,) μπορείτε να κάνετε λήψη από περίπου 1.000 κανάλια τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά πολλά από τα οποία είναι FTA (free to air δηλαδή χωρίς κωδικοποίηση). Αν συντονιστείτε και στον Astra τα κανάλια θα είναι γύρω στα 1.800.

Γενικά, από ανατολικά προς τα δυτικά οι δορυφόροι με εύκολη λήψη από την Ελλάδα με μέγεθος κατόπτρου offset 120 εκατοστών είναι: Turksat 42Eº, Hellas Sat 39Eº, Astra 28,2Eº, Arabsat 26Eº, Astra 19.2Eº, Eutelsat W2 16Eº, Hotbird 13Eº, Eutelsat W1 10Eº, Eutelsat W3 7Eº, Sirius 5Eº, Thor 0,8Wº, Nilesat 7Wº και Hispasat 30Wº. Από αυτούς οι περισσότερο εμπορικοί, λόγω είδους προγραμμάτων είναι οι τονισμένοι με έντονα γράμματα και πολύ περισσότερο ο Hotbird 13Eº και ο Astra 19.2Eº που στην πραγματικότητα είναι ομάδες δορυφόρων στην ίδια τροχιακή θέση εκπέμποντας έτσι μεγάλο αριθμό καναλιών από το ίδιο σημείο.

 

* Τι είδους κανάλια FTA μπορώ να παρακολουθήσω;

Τα κανάλια από τις τροχιακές θέσεις του Hotbird και Astra σε ελεύθερη λήψη είναι κυρίως ιταλόφωνα, γερμανόφωνα, γαλλόφωνα, αραβικά. Ακόμα λίγα αγγλόφωνα κανάλια ελληνικά, ισπανικά έως και ιαπωνικά.

 

* Ποιο είδος δέκτη να προτιμήσω;

Αν σκοπεύετε να διαθέσετε τα λιγότερα δυνατόν χρήματα ένας δέκτης FTA είναι αυτός που θα απεικονίσει όλα τα ελευθέρα εκπεμπόμενα σήματα από τον δορυφόρο που θα κάνει λήψη. Πολλοί δέκτες FTA μπορούν να αποκωδικοποιήσουν κάποια συνδρομητικά κανάλια κάνοντας χρήση εξομοιωτή αποκωδικοποίησης στο λειτουργικό τους (emulator). Η χρήση του εξομοιωτή βέβαια για την αποκωδικοποίηση είναιπαράνομη σύμφωνα με την νομοθεσία. Η επόμενη περίπτωση είναι ένας δέκτης με μια θέση που δέχεται κάρτα οποιουδήποτε συστήματος, η ένας δέκτης με θέση για άρθρωμα ώστε αν ποτέ θέλετε να μπορείτε να γίνεται συνδρομητής σε κάποιο παροχέα. Αν σκοπεύετε να γίνετε συνδρομητής από την αρχή σε πάνω από ένα παροχείς θα επιλέξετε κάποιο δέκτη με παραπάνω από μια θέσεις για κάρτες ή θέσεις για μόντουλες πάντα σε σχέση με το σύστημα που χρησιμοποιεί ο παροχέας και εφόσον μπορείτε να προμηθευτητε συνδρομητικες καρτες. Οι περισσότεροι από τους προηγούμενους τύπους δεκτών περιλαμβάνουν και εξομοιωτή. Πριν πάρετε δέκτη βεβαιωθείτε πως μπορεί να λειτουργήσει στον παροχέα που έχετε επιλέξει γιατί μερικοί παροχείς έχουν «παντρέψει» τις κάρτες τους με τους ιδιοκτησιακούς δέκτες που παρέχουν. Στην τελευταία περίπτωση η μόνη λύση ειναι αυτή του ιδιοκτησιακού δέκτη

 

* Ποια είδη δορυφορικών δεκτών υπάρχουν;

Υπάρχουν δορυφορικοί δέκτες FTA (Free To Air) δηλαδή δέκτες για λήψη ελεύθερων καναλιών που δεν έχουν υποδοχή για συνδρομητική κάρτα, δέκτες με μία ή περισσότερες θέσεις για συνδρομητικές κάρτες, για ένα ή παραπάνω είδη κωδικοποίησης, δέκτες με θέση (ή θέσεις) για κάρτα και θέση άρθρωμα (module) και δέκτες ιδιοκτησιακοί, που προορίζονται για την αποκρυπτογράφηση ενός μόνο πακέτου. Στην Ελλάδα πλέον η nova δίνει συνδρομές μόνο μαζί με δικούς της «ιδιοκτησιακούς» δέκτες. Η κάρτα πρόσβασης για το πακέτο της nova είναι irdeto2 αλλά δέν μπορεί να διαβαστεί από οποιοδήποτε δέκτη που μπορεί να δεχτεί κάρτα irdeto2 γιατί για λόγους καταπολέμησης της πειρατείας η nova έχει «παντρέψει» τις κάρτες της με τους δέκτες της.

 

* Τι είναι σύστημα κωδικοποίησης τι είναι κάρτα τι είναι άρθρωμα (modul);

Τα συνδρομητικά πακέτα εκπέμπουν κωδικοποιημένα τα κανάλια σε κάποιο σύστημα. Για να είναι ικανός ο δέκτης να προβάλλει αυτά τα κανάλια χρειάζεται να έχει συμβατή θέση για την κάρτα που θα του παρέχει η εταιρία. Έτσι π.χ. για να μπορέσει κάποιος να δει NOVA σε ένα δέκτη θα πρέπει ο δέκτης να έχει θέση για κάρτα τύπου IRDETO2 που είναι το σύστημα που χρησιμοποιεί η NOVA. Υπάρχουν δέκτες με θύρα που είναι μόνο IRDETO2 συμβατή, δέκτες με θύρα που είναι συμβατή με όλα τα συστήματα κωδικοποίησης και δέκτες με υποδοχή για ένα άρθρωμα (mudul) στο οποίο τοποθετείται η κάρτα. Υπάρχουν

αρθρώματα συμβατά με ένα η πολλά συστήματα κωδικοποίησης.

 

* Τι ειναι ιδιοκτησιακός δέκτης;

Ο ιδιοκτησιακός δέκτης παρέχει τα κανάλια του πακέτου συνδρομής και μερικά επιπλέον κανάλια FTA. Παρέχει επίσης αμφίδρομες υπηρεσίες με την εταιρία που οι άλλοι δέκτες δεν μπορούν να παρέχουν αφού το λειτουργικό του έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτό το πακέτο. Ωστόσο ο αριθμός των καναλιών σε ένα τέτοιο δέκτη ορίζεται από τον παροχέα που τηλεφορτώνει στον δέκτη κανάλια χωρίς να επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει και να προσθέσει άλλα κανάλια. Τέλος ένας τέτοιος δέκτης αποκωδικοποιεί μόνο ένα σύστημα και σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει εξομοιωτή διαφορετικού συστήματος κωδικοποίησης.

 

* Μπορώ να κάνω μόνος μου μια δορυφορική εγκατάσταση;

Για να γίνει η λήψη δορυφορικών προγραμμάτων θα πρέπει το LNB και κατ επέκταση το κάτοπτρο να προσανατολιστεί σωστά όσο αναφορά την κλίση του και την κατεύθυνση του ώστε να έχει οπτική επαφή με τον δορυφόρο. Αν πρόκειται για πολύ δυνατό δορυφόρο και υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία η εγκατάσταση μπορεί να γίνει από κάποιον αν ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες που θα του δώσει κάποιος τεχνικός ή θα διαβάσει σε κάποιο έντυπο εγχειρίδιο, ή στο internet. Σε περίπτωση που ο δορυφόρος έχει αδύνατο σήμα για να γίνει η εγκατάσταση χρειάζεται πεδιόμετρο.

 

* Τα μικροκύματα που θα λαμβάνει το κάτοπτρο μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία;

Τα κύματα που συλλέγει το κάτοπτρο και στην συνεχεία ενισχύει και στέλνει στον δέκτη το LNB είναι εξαιρετικά μικρής ισχύος σε σχέση με τα επίγεια. Τα σήματα υπάρχουν έτσι και αλλιώς είτε τοποθετήσουμε κεραία για να τα μεταφράσουμε σε εικόνα είτε όχι. Το κάτοπτρο δεν «ελκύει» τα μικροκύματα, τα μικροκύματα υπάρχουν παντού είτε υπάρχει κάτοπτρο είτε όχι και κυκλοφορούν παντού! Το κάτοπτρο σε συνδυασμό με το LNB απλά τα «διαβάζει» κατάλληλα ώστε ο δέκτης να τα μετατρέψει σε εικόνα.

satspot.gr

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας.

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...