Jump to content

Recommended Posts

  • Μέλος
Δημοσίευσε

Το VAR 2.0 έρχεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ!

15580098237922781227.thumb.jpg.2038517820c750438c277759a19cfa4c.jpg

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ FIFA World Cup

Νίκος Τζουάννης

 

Μια μπάλα με τεχνική νοημοσύνη θα μπει στον τεχνολογικό… χορό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, καθώς η FIFΑ θα εφαρμόσει στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου το VAR 2.0 ή αν προτιμάτε την ημι – αυτόματη τεχνολογία offside.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έκανε τα τεστ στο Arab Cup 2021 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2021 και αποφάσισε να βάλει περισσότερη τεχνολογία στο παιχνίδι. Πλέον o έλεγχος μιας φάσης για offside θα γίνει μια σχετικά γρήγορη διαδικασία και δεν θα χρειάζεται να χάνονται πολύτιμα λεπτά για να μπει η γραμμή και να φανεί αν ένας παίκτης καλύπτεται ή όχι.

Πως θα λειτουργεί η νέα τεχνολογία

Δώδεκα κάμερες θα βρίσκονται κάτω από την οροφή των γηπέδων και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το ημι – αυτόματο offside. Μέσω των καμερών θα συλλέγονται 50 φορές το δευτερόλεπτο, 29 σημεία από κάθε παίκτη και θα γίνεται άμεσα ο υπολογισμός της ακριβούς θέσης του κάθε ποδοσφαιριστή στο γήπεδο. Αυτά τα 29 σημεία είναι τα σημαντικότερα και βοηθούν στη διαδικασία εντοπισμού των ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο.

Παράλληλα η “έξυπνη” μπάλα που θα κάνει η πρεμιέρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η Αλ Ρίχλα, έχει στο κέντρο της έναν αισθητήρα ο οποίος στέλνει 500 φορές το δευτερόλεπτο δεδομένα στο VAR Control και με αυτόν τον τρόπο βοηθά στον ακριβή εντοπισμό της στο γήπεδο. Ο συνδυασμός των δεδομένων των 12 καμερών και της μπάλας θα δίνει τη δυνατότητα του στους διαιτητές που βρίσκονται στην αίθουσα του VAR να ενημερώνονται άμεσα για μια φάση offside και αυτοί με τη σειρά τους θα αξιολογούν μέσω βίντεο την προτεινόμενη απόφαση.

Αυτή η διαδικασία θα χρειάζεται λίγα δευτερόλεπτα, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται γρήγορα και θα σταματήσει με αυτόν τον τρόπο η μεγάλη αναμονή στις συγκεκριμένες φάσεις.

Θα ενημερώνεται ο θεατής για τα offside

Μόλις ληφθεί κάποια απόφαση για φάση offside από τους διαιτητές, τότε θα δημιουργείται ένα 3D animation το οποίο θα αναπαράγει με ακρίβεια την επίμαχη φάση και θα προβάλεται – από όλες τις λήψεις – μέσω μεγάλων οθονών στον κόσμο που θα βρίσκεται στο γήπεδο, αλλά και στους θεατές που θα παρακολοθούν τηλεοπτικά το παιχνίδι.

Το θετικό και το αρνητικό

Η FIFA προσφέρει άλλη μια χείρα βοηθείας στους διαιτητές και με τη βοήθεια της τεχνολογίας δεν θα μπορεί κάποιος να διαμαρτυρηθεί για τις γραμμές και την τοποθέτηση τους. Όμως ένας παίκτης μπορεί να βγει οffside γιατί ήταν το… μισό του δακτυλάκι πιο μπροστά. Δηλαδή πλέον δεν θα υπάρχει ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους και σίγουρα αυτή η διαδικασία – όσο ορθή και αν είναι – θα ξενίσει στα πρώτα της βήματα. Πόση τεχνολογία τελικά αντέχουμε στο ποδόσφαιρο;

www.novasports.gr

  • Like 1

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας.

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...