Jump to content

Recommended Posts

  • Μέλος
Δημοσίευσε

Οι Φωνές των νεκρών: Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ στο Viasat History

10950460666402873486.thumb.jpg.931d180c9d3b5dab0541a293d42d4aec.jpg

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να το νέο ντοκιμαντέρ του Viasat History Οι φωνές των νεκρών.

Μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο Οι φωνές των νεκρών κάνει πρεμιέρα στο Viasat History στις 10 Ιουλίου στις 10 μ.μ., στην οποία η Μπέτανι Χιουζ, μια διάσημη Αγγλίδα ιστορικός, ηγείται μιας σύγχρονης ιατροδικαστικής έρευνας σε μερικά από τα πιο διαχρονικά μυστήρια του αρχαίου κόσμου. Και χάρη στα νέα ευρήματα που παρουσιάζονται με αυτόν τον τρόπο, οι νεκροί που παρέμεναν σιωπηλοί για πολλά χρόνια τώρα ομιλούν ξανά. Στο άρθρο μας αποκαλύπτουμε ότι ο Τουταγχαμών πιθανότατα ψιθύριζε και ότι ένα από τα θύματα της Πομπηίας ήταν ταυτόχρονα στρατιώτης και ξυλουργός.

Το σκοτεινό μυστικό του Τουταγχαμών

Ο Τουταγχαμών ήταν ο διασημότερος όλων των φαραώ. Χρησιμοποιώντας επαναστατικές έρευνες DNA και ιατροδικαστικές αναλύσεις, το Οι φωνές των νεκρών αποκαλύπτει τις ασθένειες από τις οποίες υπέφερε, τις καθημερινές σωματικές προκλήσεις που αντιμετώπιζε, και τελικά το ποιος πραγματικά ήταν πίσω από τη περίφημη χρυσή μάσκα του. Επίσης, όμως, έρχεται να ρίξει φως σε ένα σκοτεινό οικογενειακό μυστικό.

voices-of-the-dead_2-2048x1152.thumb.jpg.21328cdcc1dd86351dd54bf425138cbd.jpg

Η παιδική ηλικία του Τουταγχαμών είναι ένα μυστήριο. Μια επιγραφή υπονοεί ότι ο πατέρας του ήταν ο εκκεντρικός φαραώ Ακενατόν, του οποίου η σύζυγος ήταν η εμβληματική βασίλισσα Νεφερτίτη. Όμως ο Ακενατόν είχε περισσότερες από μία συζύγους. Ποια ήταν λοιπόν η μητέρα του Τουταγχαμών; Η Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ μπορεί να δώσει την απάντηση. Σε έναν από τους πλαϊνούς θαλάμους του τάφου της ανακαλύφθηκε μια κρυψώνα με άγνωστες βασιλικές μούμιες  – μία από αυτές περιείχε το σώμα μιας νεαρής κοπέλας. Και όταν έγιναν εξετάσεις στο DNA αυτού του σώματος, ταυτοποιήθηκε ως η μητέρα του Τουταγχαμών. Η μελέτη έδειξε ότι ήταν περίπου 25 ετών όταν πέθανε και το σώμα της ήταν γεμάτο πληγές και τραύματα. Κάποιες από αυτές έγιναν από τυμβωρύχους, αλλά μια αξονική τομογραφία αποκάλυψε ότι ένα τραύμα στο πρόσωπό της συνέβη πριν από τη μουμιοποίηση. Και αυτός ο τραυματισμός που προκλήθηκε από αμβλύ αντικείμενο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίος.

Δεν γνωρίζουμε γιατί πέθανε η μητέρα του Τουταγχαμών, αλλά γνωρίζουμε ότι η βασιλεία του Ακενατόν δεν πήγε καλά. Υπήρξαν στρατιωτικές αποτυχίες, μια εκτεταμένη πανούκλα και, μέχρι να πεθάνει, οι Αιγύπτιοι είχαν απαυδήσει τόσο με αυτόν όσο και με την αφοσίωσή του στην ιδιότυπη θρησκεία του. Ο Τουταγχαμών ήταν μόλις 9 ετών όταν πήρε τη θέση του Ακενατόν, προς ανακούφιση του λαού της αρχαίας Αιγύπτου. Ωστόσο, δεν ήταν εύκολο για τον Τουταγχαμών, ο οποίος –σύμφωνα με τις τελευταίες τομογραφίες– είχε ένα ελαφρύ τραύλισμα, το κρανίο του ήταν πολύ μακρύ και υπέφερε από σωματικές προκλήσεις και ασθένειες, που ίσως προκλήθηκαν από αιμομειξία. Πέθανε σε πολύ νεαρή ηλικία, μόλις 18 ετών, ωστόσο η ανακάλυψη του τάφου του και οι θησαυροί που άφησε πίσω του τον ανέδειξαν σε έναν από τους πιο διάσημους φαραώ όλων των εποχών. Τώρα γνωρίζουμε λίγα περισσότερα γι’ αυτόν.

Οι ιστορίες των θυμάτων της Πομπηίας

Στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ. ο Βεζούβιος εξερράγη καλύπτοντας την Πομπηίας και το Ερκουλάνεουμ με στάχτη – μερικές φορές πάχους 24 μέτρων.  Ωστόσο, τα ηφαιστειακά κατάλοιπα δεν κατέστρεψαν απλώς τις πόλεις αυτές, αλλά επίσης τις διατήρησαν, μαζί με τα λείψανα πολλών ανθρώπων που είχαν παγιδευτεί σε αυτές. Με πρόσβαση στις τελευταίες τεχνολογικές ανακαλύψεις η εκπομπή Φωνή των νεκρών κατάφερε να τις κάνει να μιλήσουν ξανά.

Το πιο μοναδικό από τα ευρήματα της Πομπηίας είναι ότι τα λείψανα δεν είναι απολιθωμένα ή μουμιοποιημένα: αυτοί οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι από γύψο. Οι εξερευνητές που έσκαψαν εδώ για πρώτη φορά βρήκαν μυστηριώδεις τρύπες και σε αυτές τις κοιλότητες βρήκαν οστά. Πολύ καιρό μετά την ταφή των θυμάτων, η σάρκα τους σάπισε αφήνοντας κενά σε σχήμα σώματος στη στάχτη. Όταν οι ανασκαφείς ανακάλυψαν αυτές τις τρύπες, αυτά τα ανθρώπινα καλούπια σε φυσικό μέγεθος, έριξαν γύψο μέσα τους για να δημιουργήσουν εκμαγεία που είχαν συγκλονιστικά λεπτές λεπτομέρειες και αποτύπωναν το δράμα των γεγονότων.

Και τι μπορούν να μας δείξουν αυτά τα λείψανα; Ένα εκμαγείο που είχε διαμορφωθεί από ένα μικρό αγόρι σαρώθηκε με ακτίνες Χ, και το μηριαίο οστό μέσα σε αυτό μας λέει ότι ήταν ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών. Η ακτινογραφία δείχνει επίσης μια φούσκα –που δημιουργήθηκε από ένα φυλαχτό γεμάτο με κοσμήματα– κάτω από το κεφάλι του, οπότε ήταν πιθανώς ο γιος ενός πλούσιου άνδρα που για κάποιο λόγο πέθανε μόνος του, μακριά από την οικογένειά του. Ένα από τα ευρήματα στο Ερκουλάνεουμ μάς λέει περισσότερα. Ο σκελετός του δείχνει έναν σαραντάχρονο άνδρα που έζησε μια βίαιη ζωή, καθώς έφερε σοβαρά τραύματα στο πόδι, στα πλευρά και στο πρόσωπό του. Κουβαλούσε δύο σπαθιά –το ένα από αυτά όμορφα διακοσμημένο–, εργαλεία ξυλουργικής και πολλά μετρητά. Από αυτές τις λεπτομέρειες, η Μπέτανι και οι συνάδελφοί της μπόρεσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο εν λόγω άνδρας ήταν πιθανότατα βετεράνος πολέμου και αξιωματικός ανώτερου βαθμού· και επειδή βρισκόταν τόσο μακριά από τη Ρώμη και είχε μαζί του ξυλουργικά εργαλεία, ήταν πιθανότατα ξυλουργός ή μηχανικός σε πλοίο που στάθμευε εκεί. Αν ήξερε τι τον περίμενε, σίγουρα θα είχε επιλέξει μια διαφορετική δουλειά…

Η σειρά Οι φωνές των νεκρώνπαρακολουθεί τη μοίρα και άλλων θυμάτων και αποκαλύπτει επίσης τα γεγονότα της έκρηξης του Βεζούβιου που στοίχισε πολλές ζωές, οι οποίες μιλούν για πρώτη φορά σε αυτή τη μοναδική σειρά – μόνο στο Viasat History.

digitaltvinfo.gr

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας.

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...