Jump to content

Recommended Posts

  • Μέλος
Δημοσίευσε

Ο πύραυλος Ariane 5 εκτόξευσε το τηλεσκόπιο James Webb στο διάστημα

Το Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021 στις 13:20 ώρα Κεντρικής Ευρώπης εκτοξεύτηκε με επιτυχία το όχημα εκτόξευσης Ariane 5 με το τηλεσκόπιο James Webb κοστους 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Μετά την εκτόξευση από το κοσμοδρομιο  Kourou  στη Γαλλική Γουιάνα, θα πρέπει να ταξιδέψει 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα στο σημείο L2 έξω από τη σεληνιακή τροχιά και στη συνέχεια θα ξεδιπλώσει τον καθρέφτη και θα σαρώσει τον ουρανό.

Το τηλεσκόπιο αναμένεται να βρει εξωπλανήτες με ζωή και να κοιτάξει στο λίκνο του διαστήματος. Είναι το μεγαλύτερο και πιο ακριβό διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ.

Ολόκληρο το ταξίδι στο σημείο L2 - ένα από τα μέρη όπου ισορροπούν οι βαρυτικές δυνάμεις του Ήλιου και της Γης - θα διαρκέσει 29 ημέρες. Στο σημείο απελευθέρωσης L2, θα περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε σταθερή τροχιά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους - ακριβώς όπως η Γη.

Ο 30 χρόνια παλαιότερος προκάτοχος του τηλεσκοπίου Webb, είναι το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που περιφέρεται γύρω από τη Γη σε απόσταση σχεδόν 550 χιλιομέτρων.

Το νέο τηλεσκόπιο, που πήρε το όνομά του από τον άνθρωπο που διηύθυνε τη NASA το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1960, είναι περίπου εκατό φορές πιο ευαίσθητο από το τηλεσκόπιο Hubble.

232.jpg
Τηλεσκόπιο James Webb (φωτογραφία: Arianespace)

Τηλεσκόπιο νέας γενιάς
Αυτό το κοινό έργο των αμερικανικών, καναδικών και ευρωπαϊκών διαστημικών υπηρεσιών ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το τηλεσκόπιο James Webb δεν είναι μια βελτιωμένη έκδοση του Hubble, αλλά μια εντελώς νέα κατηγορία διαστημικών τηλεσκοπίων, πολύ μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα από τους προκατόχους του. Διαθέτει ένα σύνθετο κάτοπτρο που ανοιγει στο διάστημα και μια μοναδική θερμική ασπίδα που μπορεί να το προστατεύσει από διαφορές θερμοκρασίας εκατοντάδων βαθμών. Όλα τα βασικά συστήματα είναι διπλότυπα ή υπάρχουν σε διαφορετικές εκδόσεις, επομένως σε περίπτωση βλάβης, υπάρχει πάντα διαθέσιμος αντικαταστάτης.

Για τους αστρονόμους, μία από τις κύριες παραμέτρους του τηλεσκοπίου είναι το μήκος κύματος στο οποίο είναι συντονισμένο το τηλεσκόπιο. Το τηλεσκόπιο James Webb θα λειτουργεί στην περιοχή μήκους κύματος από μισό μικρό (κατώτερο όριο ορατού φωτός) έως 25 mikrons  (μέση υπέρυθρη περιοχή). Υπάρχουν πολλά καθήκοντα στην κλασική αστρονομία - όπως η φασματοσκοπία αστέρων, η οποία δείχνει τη χημική τους σύνθεση. Μέρος αυτού του εύρους είναι απρόσιτο για παρατήρηση από τη Γη λόγω της ατμόσφαιρας, η οποία απορροφά την ακτινοβολία και επίσης παραμορφώνει την εικόνα. Ένας τρόπος αυτό να το ξεπεραστεί ήταν η αποστολή του τηλεσκοπίου σε διαστημικη τροχιά.

Το τηλεσκόπιο θα φτάσει στο σημείο Lagrange L2, εκεί θα ανοίξει , θα διαμορφωθούνε τα συστήματα και στη συνέχεια πρέπει να δοκιμαστεί. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, οι επιστήμονες θα μπορέσουνε να αρχίσουν τις παρατηρήσεις από το τηλεσκόπιο μετά από 12 μήνες.

πηγή: satkurier.pl + arianespace.com, παρουσίαση: parabola.cz, επιμέλεια:Tasos.cz

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας.

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...