Jump to content

Recommended Posts

  • Μέλος
Δημοσίευσε

Δύο δορυφόροι του Ουρανού στην λίστα των σωμάτων με υπόγειους ωκεανούς

Πέμπτη, 18 Νοε 2021 10:33

2ce529fa0fd9bd2895ac64f894a3d914_XL.thumb.jpg.a2001be1b153b9e544491331508ade65.jpg

Στη φωτογραφία εικονίζονται ορισμένοι από τους δορυφόρους του Ουρανού. Από αριστερά προς τα δεξιά ο προτελευταίος δορυφόρος είναι η Τιτάνια και τελευταίος ο Όμπερον οι οποίοι μπορεί να διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς.

Θεωρείται απίθανο αν όχι αδύνατο να εντοπισθούν κάποιες μορφές ζωής και ιδιαίτερα σύνθετες μορφές ζωής στην επιφάνεια κάποιου πλανήτη η κάποιου δορυφόρου στο ηλιακό μας σύστημα. Όμως οι πιθανότητες να υπάρχουν κάποιες μορφές ζωής ίσως και πιο εξελιγμένες από απλές μικροβιακές σε κάποιο κόσμο του ηλιακού μας συστήματος έχουν αυξηθεί καθώς εντοπίζεται η ύπαρξη υπόγειων ωκεανών σε ορισμένους δορυφόρους πλανητών.

Έχει εξακριβωθεί ότι η Ευρώπη (Δίας) και ο Εγγέλαδος (Κρόνος) όχι μόνο διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς αλλά πολλά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί δείχνουν ότι αυτές οι υπόγειες μάζες νερού σε υγρή μορφή διαθέτουν συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής. Ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε σειρά προσομοιώσεων οι οποίες έδειξαν ότι δύο δορυφόροι του Ουρανού, η Τιτάνια και ο Όμπερον, είναι πιθανό να διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς.

Η Τιτάνια έχει διάμετρο 1,576 χλμ. είναι ο μεγαλύτερος από τους 27 γνωστούς δορυφόρους του Ουρανού και όγδοος κατά σειρά μεγέθους, δορυφόρος του ηλιακού μας συστήματος. Ανακαλύφθηκε από τον κορυφαίο Βρετανό αστρονόμο Ουίλιαμ Χέρσελ το 1787 και πήρε το όνομά του από την Τιτάνια, την βασίλισσα των ξωτικών στο έργο του Σαίξπηρ «Όνειρο Θερινής Νυκτός».

Ο Όμπερον με διάμετρο 1,522 χλμ. είναι ο εξώτατος από τους κυριότερους δορυφόρους και ο δεύτερος σε διαστάσεις από όσους περιφέρονται γύρω από αυτό τον πλανήτη, καθώς επίσης και ο δέκατος, κατά σειρά μεγέθους, δορυφόρος του ηλιακού μας συστήματος. Ανακαλύφθηκε και αυτός από τον Χέρσελ το 1787 και πήρε το όνομά του από τον Όμπερον, τον βασιλιά των ξωτικών στο «Όνειρο Θερινής Νυκτός».

«Στοιχηματίζω ότι διαθέτουν ωκεανούς και αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη τους δεν θα αποτελέσει πλέον καμία έκπληξη» αναφέρει ο Φράνσις Νίμο, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σάντα Κρουζ επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Οι δύο δορυφόροι διαθέτουν θερμοκρασίες επιφάνειας που κινούνται πέριξ των -200 βαθμών Κελσίου. Όμως οι ερευνητές αναφέρουν ότι η πορώδης επιφάνεια τους και η πιθανότητα να διαθέτουν ραδιενεργά υλικά στο εσωτερικό τους αποτελεί ένα συνδυασμό που επιτρέπει την υπόγεια ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή.

Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι η επιφάνεια της Τιτάνιας είναι πορώδης σε ποσοστό άνω του 12% τότε θα έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της ένας ωκεανός βάθους ενός χλμ. Αν ο Όμπερον διαθέτει παρόμοια χαρακτηριστικά με την Τιτάνια θα διαθέτει ένα ωκεανό που θα είναι λίγο πιο ρηχός από εκείνον της Τιτάνια.

m.naftemporiki.gr

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας.

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...