Jump to content

Recommended Posts

  • Μέλος
Δημοσίευσε

Φωτογράφησαν για πρώτη φορά αστρικό σύστημα με δύο εξωπλανήτες

205fc4188e88b0f184dc0ef6c6654506_XL.thumb.jpg.7fc27aba10f7317e5a16204733323edc.jpg

Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει τα τελευταία χρόνια στους επιστήμονες να κάνουν απευθείας παρατηρήσεις σε κοσμικές δομές και φαινόμενα που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν και να καταγράφουν μάλιστα απευθείας εικόνες. Μετά την πρώτη απευθείας φωτογραφίας ενός εξωπλανήτη πριν από μερικά χρόνια ήρθε το 2019 η ιστορική πρώτη απευθείας φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας για να καταδείξει τις δυνατότητες και τα όπλα που έχουν πλέον στην διάθεση τους οι επιστήμονες.

Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο VLT στην Χιλή ομάδα αστρονόμων κατάφερε να καταγράψει την πρώτη απευθείας εικόνα ενός συστήματος που αποτελείται από ένα άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο και δύο πλανήτες να κινούνται σε τροχιά γύρω από αυτόν. Έχουν εντοπιστεί περίπου 4,5 χιλιάδες εξωπλανήτες δηλαδή πλανήτες που βρίσκονται σε άλλα αστρικά συστήματα. Έχει υποδειχθεί κυρίως από τα διαστημικά τηλεσκόπια η ύπαρξη μερικών ακόμη χιλιάδων εξωπλανητών και αναμένεται η απαραίτητη διαδικασία επιβεβαίωσης των αρχικών ευρημάτων για να μπουν και αυτοί στην σχετική λίστα.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί με απευθείας παρατηρήσεις και εικόνες λίγες δεκάδες εξωπλανήτες ενώ έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής μόνο δύο αστρικά συστήματα με περισσότερους από έναν πλανήτες. Για αυτό η απευθείας φωτογράφιση ενός τέτοιου συστήματος λογίζεται ως πολύ σημαντικό επίτευγμα.

Η ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters» παρουσιάζει τις παρατηρήσεις της στο άστρο TYC 8998-760-1 που βρίσκεται σε απόσταση 300 ετών από εμάς στον αστερισμό της Μυίας. Πρόκειται για ένα πολύ νεαρό άστρο ηλικίας μόλις 17 εκατ. ετών όταν ο Ήλιος έχει ηλικία 4,6 δισ. ετών.

Οι ερευνητές εντόπισαν δύο πλανήτες να κινούνται γύρω από το άστρο. Ο ένας που βρίσκεται σε απόσταση 160 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση της Γης από τον Ήλιο είναι ένας γιγάντιος πλανήτης με μάζα 14 φορές μεγαλύτερη από αυτή του μεγαλύτερου πλανήτη του δικού μας πλανητικού συστήματος, του Δία. Ο δεύτερος πλανήτης του συστήματος είναι ακόμη πιο απομακρυσμένος από το μητρικό του άστρο από τον πρώτο και επίσης γιγάντιος αφού έχει μάζα έξι φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία.

«Αυτή η οικογένεια εξωπλανητών μας προσφέρει νέα στοιχεία για το πώς μπορεί να σχηματιστεί ένα αστρικό σύστημα. Όπως έχει συμβεί και με άλλες ανακαλύψεις εξωπλανητών έτσι και με αυτούς ερχόμαστε μπροστά σε κοσμικά σενάρια που δεν είχαμε σκεφτεί μέχρι σήμερα» αναφέρει ο Αλεξάντερ Βον, αστρονόμος του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας.

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...