Jump to content

H στήλη των αποδήμου Ελληνισμού


tasos.cz

Recommended Posts

  • Μέλος

Στην παρούσα στήλη θα γράφουμε ότι αφορά εμάς τους απόδημους Έλληνες που βρισκόμαστε στα ξένα αλλά την Ελλάδα την έχουμε φυλαγμένη για πάντα στην καρδιά μας. 

 

coraz%C3%B3n-icono-de-grecia-clip-art-ve

 

Με χαρά λοιπόν μαθαίνω ότι ο φίλος μου Γιαννάκης (ioannis) που ζει στο Wupertal της Δυτικής Γερμανίας, δεν αισθάνεται  όπως εγώ εδώ στην Τσεχία την απουσία του ελληνικού στοιχείου γιατί στην πόλη του  Wupertal των 350.000 κατοίκων ζούνε 7000 Έλληνες, η δε πόλη είναι γεμάτη ελληνικά μαγαζιά, εστιατόρια, ταβέρνες, ελληνικό σχολείο. Ως και ελληνική εκκλησία έχει το Wupertal από τα λεγόμενα του Γιαννάκη.

 

Μπράβο φίλε που έχεις εκεί στο Wupertal μια μικρή Ελλάδα γύρω σου. Μακάρι να συνέβαινε το ίδιο και εδώ στην Τσεχία.

 

Παραθέτω ένα όμορφο βίντεο ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΕΚΠΟΜΠΗ FHD) - ΒΟΥΠΕΡΤΑΛ - ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Ακόμα έχουμε Ελληνικά συνεργεία  για αυτοκίνητα  αρκετά θα μπορούσα να πώ, καθώς και αρκετά ραφεία και δύο Ελληνικά φαρμακεία  και γραφεία ταξιδίων  και τώρα τελευταία έχει αρχίσει να δουλεύει και ένα ....τσιπουράδικο που θα το επισκεφτώ τις επόμενες ημέρες.

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Παρεμπιπτόντως να πω ενα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ!!!!  :k05205: στον Τασούλη για την στήλη που σκεφτηκε να κάνει.....είναι πολύ ενδιαφέρουσα.:k05205:.

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Λοιπον Γιαννακη παρακολουθωντας το ομορφο βιντεο που παρουσιαζει το Βουπερταλ και το Ντύσελντορφ ειδα εξω απο το κτιριο του Hellas Center του Βουπερταλ δορυφορικα κάτοπτρα βλεπε συνημμενη φωτο πισω ακριβως απο τον προεδρο της ελληνικης κοινοτητας του Βουπερταλ.

Κατι μου λεει οτι τις κεραιες αυτες τις εστησες εσυ αγορι μου:k05164:.

Η μηπως κανω λάθος? :k05106:

HELLAS CENTER WUPERTAL.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Επισης στην αρχη του Hellas Club υπάρχει και μια δορυφορικη κεραια Toroidal T90 βλέπε φώτο εδώ:

 

HELLAS CENTER Toroidal T90.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Μέλος

Στο καθιερωμένο διήμερο πανηγύρι στην καρδιά του Βούπερταλ, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία και πολύ κέφι!!  19 /  06 / 2019.

Επεξεργάστηκε από ioanis
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Μέλος

Δράμα! Κατεδαφίζεται το ημιτελές ελληνικό σχολείο του Μονάχου

mona12.thumb.jpg.c8fb2d5e5defcdd458aaf0f4c49d7f09.jpg

Με τις εργασίες κατεδάφισης του σκελετού ξεκινά η τελευταία πράξη του δράματος του νέου ελληνικού σχολείου του Μονάχου.

Από σήμερα ο δήμος της βαυαρικής πρωτεύουσας ξεκινά με το ξήλωμα του ημιτελούς κτιρίου, που θα ολοκληρωθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Προηγήθηκε μια διελκυστίνδα μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Δήμου του Μονάχου που κράτησε σχεδόν 20 ολόκληρα χρόνια και η οποία απέβη τελικά σε βάρος της Ελλάδας και κυρίως της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και του Ελληνισμού του Μονάχου.

Η δυσμενής εξέλιξη οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, με τις ευθύνες να βαραίνουν καταρχήν και τις δυο πλευρές αλλά και τη ζυγαριά όμως να γέρνει εν τέλει σε βάρος της Ελλάδας. Η προφανής αδιαφορία που επέδειξαν την τελευταία δεκαετία όλες ανεξαιρέτως οι ελληνικές κυβερνήσεις σε συνάρτηση με την οικονομική κρίση, που αναμφίβολα έπαιξε σημαντικό ρόλο, οδήγησαν στο να χαθεί όχι μόνο το οικόπεδο αλλά και το όνειρο ενός ιδιόκτητου σχολείου. Χάθηκε ένα όραμα, όπως επισήμανε στη στη Deutsche Welle ένας Έλληνας του Μονάχου που έχει βαθιά γνώση του θέματος.

Το οικόπεδο έκτασης 15 στρεμμάτων όπου επρόκειτο να χτιστεί το νέο ελληνικό σχολείο αγοράστηκε από την Ελλάδα το 2001, ωστόσο αντιδράσεις και προσφυγές περιοίκων καθυστέρησαν σημαντικά την έναρξη των οικοδομικών εργασιών. Η πρώτη πολεοδομική άδεια εκδόθηκε τελικά το 2008, επτά χρόνια μετά την αγορά του οικοπέδου. Δεδομένου ότι η σχετική προθεσμία των τεσσάρων χρόνων δεν τηρήθηκε από την ελληνική πλευρά, ο δήμος του Μονάχου και για να καλύψει τις δικές του αυξημένες ανάγκες σε σχολική στέγη, ενεργοποίησε τη ρήτρα επιστροφής (!) που προέβλεπε η συμφωνία του 2001 και έτσι από το 2013 αξίωνε πλέον επίσημα την επιστροφή του οικοπέδου.

Ελληνική ολιγωρία

Τότε, η ελληνική πλευρά αφυπνίστηκε και ξεκίνησε τις εργασίες στο οικόπεδο που ωστόσο περιορίστηκαν στα θεμέλια. Εξωδικαστικός συμβιβασμός του 2015 οδήγησε σε νέες προθεσμίες που ωστόσο – και παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις των δικαστών για κίνδυνο απώλειας του οικοπέδου – δεν τηρήθηκαν και πάλι από την ελληνική πλευρά. Το 2016 το οικόπεδο επέστρεψε και τυπικά στο Δήμο του Μονάχου. Οι δικαστικές διαμάχες που ακολούθησαν, οδήγησαν τελικά την άνοιξη του 2019 σε μια συμβιβαστική λύση: η Ελλάδα αποσύρθηκε οριστικά έναντι αντιτίμου από τη διεκδίκηση του οικοπέδου το οποίο παραμένει στο δήμο του Μονάχου και η γερμανική πλευρά ανέλαβε να χτίσει σε αυτό ένα γερμανικό γυμνάσιο καθώς και ένα ελληνικό σχολείο που θα στεγάζει 500 συνολικά Ελληνόπουλα.

Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά μένει χωρίς οικόπεδο και μισθώνει μακροχρόνια το σχολικό κτίριο που θα χτίσει ο δήμος του Μονάχου ενώ θα μπορούσε να λειτουργεί ήδη τη δική της σχολική μονάδα, η οποία θα είχε μεγαλύτερη χωρητικότητα και θα μπορούσε να στεγάζει μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων μαθητών. Στην ιδιόκτητη μονάδα προβλεπόταν να μεταφερθούν έξι από τα επτά ελληνικά σχολεία που λειτουργούν σήμερα στο Μόναχο και τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στοιχίζουν στο ελληνικό δημόσιο 200.000 ευρώ το μήνα. Εν μέρει πάντως επιδοτούνται από το κρατίδιο της Βαυαρίας.

Τραγική ειρωνεία: η κατεδάφιση του σκελετού του υπό ανέγερση νέου ελληνικού σχολείου συμπίπτει χρονικά με μια μεγάλη γιορτή για την ελληνόγλωσσα εκπαίδευση: ο ελληνισμός του Μονάχου γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια λειτουργίας του πρώτου ελληνικού σχολείου της πόλης, το 1969.

Πηγή: Deutsche Welle

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Θλιβερό να κλείνουν Ελληνικά  σχολεία και μάλιστα στην αλλοδαπή  τώρα που ο Ελληνισμός τα έχει μεγάλη ανάγκη.....τι να πει κανείς.

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Και αυτο το γεγονος αποτελει μια παραπλευρη απωλεια απο την οικονομικη κριση που μαστιζε την Πατριδα μας. Ευχομαι η οικονομικη κριση στην Πατριδα να τερματισει οριστικα. Το ελληνικο σχολειο ομως στο Μοναχο της Γερμανιας εχει χαθει ολοκληρωτικα

Link to comment
Share on other sites

  • Super Συντονιστής

Δράμα, ότι και να πεις για το σχολείο ειναι λίγο. :blink:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Μέλος

 

Σε αυτήν την πόλη της Γερμανίας ο κόσμος μετακινείται εναέρια για να πάει στη δουλειά

autin-poli-germanias-kosmos-metakineitai-enaeria-paei-douleia-1.thumb.jpg.8e0feb43b7f6a2b57c1afd60b0469a7c.jpg

Στην Wuppertal το τρένο περνάει από τον… αέρα

Σε περίπτωση που έχεις επισκεφθεί τη Γερμανία, θα έχεις χρησιμοποιήσει τα Έσμπαν και το Ούμπαν, δηλαδή το υπέργειο και το υπόγειο τρένο της, ωστόσο στην πόλη Wuppertal, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν το Σβέμπεμπαν, δηλαδή το… εναέριο τρένο.

Μάλιστα, είναι μια από τις λίγες πόλεις διεθνώς οι οποίες έχουν το εν λόγω είδος μαζικής μεταφοράς για αυτό το λόγο και είναι διάσημη για αυτήν την καινοτομία της.

Στη Wuppertal ζουν μόνιμα 350.000 πολίτες, ενώ η ιστορία της αρχίζει το 1929, από την ένωση 6 διαφορετικών πόλεων (Barmen, Elberfeld, Vohwinkel, Cronenberg, Ronsdorf και Beyenburg), ενώ στην αρχή είχε το όνομα Barmen-Elberfeld. Ύστερα από ένα χρόνο, το 1930 έλαβε την τωρινή επωνυμία της, που σημαίνει «κοιλάδα του Βούπερ».

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διαλύθηκε το 40% της πόλης, ωστόσο ένα σημαντικό κομμάτι των ιστορικών περιοχών της, όπως το Briller Viertel, μία από τις μεγαλύτερες συνοικίες με νεοκλασικές βίλες στην Ευρώπη, κατόρθωσαν να διασωθούν.

Έπειτα από την κατάρρευση της κυριαρχίας των Ναζί, η Wuppertal πέρασε στα χέρια των Βρετανών και έπειτα έγινε μέρος της Βεστφαλίας.

Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη περιοχή διαθέτει περισσότερα από 4.500 κτίρια που έχουν ανακηρυχθεί ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, οπότε τι καλύτερο από μια εναέρια βόλτα στις γειτονιές της;

autin-poli-germanias-kosmos-metakineitai-enaeria-paei-douleia-2.thumb.jpg.e2866047e286331d14824bb93a260203.jpgautin-poli-germanias-kosmos-metakineitai-enaeria-paei-douleia-3.thumb.jpg.841008ee4c3aea312763b80ac866b109.jpgautin-poli-germanias-kosmos-metakineitai-enaeria-paei-douleia-4.thumb.jpg.8777ea56dede240d563391a21387092f.jpgautin-poli-germanias-kosmos-metakineitai-enaeria-paei-douleia-5.thumb.jpg.4674310492ec96f6cdaf4580b0ebe8e4.jpgautin-poli-germanias-kosmos-metakineitai-enaeria-paei-douleia-6.thumb.jpg.8f4a97ccd3433c9424fed7a8da4176b5.jpgautin-poli-germanias-kosmos-metakineitai-enaeria-paei-douleia-7.thumb.jpg.9159310b15b769e7404b8369cb8a9c2e.jpg

www.newside.gr

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Όμορφη η πόλη που ζεις Γιαννάκη :action-smiley-069:

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Καλή είναι...αλλά τώρα τελευταία έχουν έρθει πολλοί .....πρόσφυγες  και η εικόνα της πόλις δεν έχει αυτή την αρχοντιά - φινέτσα όπως είχε παλιότερα....υπάρχουν περιοχές που δεν πατάει ούτε ποδάρι από Γερμανό...αλλά τι να κάνουμε ...ο κόσμος αλλάζει.

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Για αυτο το κακο με τους προσφυγες στην Γερμανια που αλλαξαν ριζικα το τοπικο χρωμα της Γερμανιας ευθυνεται εξολοκληρου η Μερκελ  που επετρεψε σκοπιμως  την εισοδο των εκατομυριων μεταναστατων στην Γερμανια σαν φτηνο εργατικο μεσο . 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας.

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...