Jump to content

Recommended Posts

  • Μέλος
Δημοσίευσε

Δραματική εκτόξευση του Soyuz: Κεραυνός χτύπησε τον πύραυλο, αλλά δεν ενόχλησε την πτήση

063f7dcb1c2736b0a1b7604bb820ffbd_extract
Ρωσικός πύραυλος Soyuz μετά την εκτόξευση . Φωτογραφία: Reuters

Από το ρωσικό διαστημικό κοσμοδρόμιο Pleseck στις 27 Μαΐου εκτοξεύτηκε επιτυχώς  ο πυραύλος Σογιούζ με τον δορυφόρο του ρωσικού συστήματος πλοήγησης Glonass. Ένας κεραυνός χτύπησε τον φορέα πύραυλο κατά τη διάρκεια της πτήσης, αλλά δεν προξένησε καμία ζημιά, αν και σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος παράλυσης των αισθητήρων και των συσκευών. Το βίντεο με το κεραυνό που κτύπησε το διαστημόπλοιο  απεικόνισε στο twitter ο Ντμίτρι Ρογκοζίν που είναι ο επικεφαλής του ρωσικού διαστημικού οργανισμού Roskosmos.

"Ο κεραυνός δεν είναι εμπόδιο για εσάς", δήλωσε ο Rogozin σε ένα συγχαρητήριο tweet απευθυνόμενο στην διοίκηση της αποστολής. Η ηλεκτρική εκκένωση χτύπησε το πύραυλο δέκα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση

Λίγο πριν την ανάφλεξη των κινητήρων ο καιρός χειροτέρεψε στην περιοχή όπου ξέσπασε καταιγίδα που συνοδευόταν επίσης από αστραπές. Ωστόσο οι ελεγκτές  πτήσης δεν ανέβαλαν την πτήση. Το Nasaspaceflight.com σημειώνει ότι τα ρωσικά Σογιούζ είναι σε θέση να εκτοξευτούν σχεδόν σε κάθε καιρό, αλλά οι συνθήκες τότε ήταν εξαιρετικά κακές.

Οι κεραυνοί θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για τις εκτοξεύσεις επειδή μπορούν να βλάψουν τους μεταφορείς ή τα φορτία τους. Ωστόσο οι πύραυλοι είναι ανθεκτικοί στις αστραπές και δεν είναι ασυνήθιστο για τον ίδιο τον πυραύλο να ενεργοποιεί μια ηλεκτροστατική εκφόρτιση όταν περνά μέσα από τα σύννεφα.

Είναι γνωστή η περίπτωση της αμερικανικής πτήσης του Apollo 12 τον Νοέμβριο του 1969 όταν σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες 36 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση έπεσε κεραυνός στον πύραυλο Saturn V  . Τα κυκλώματα προστασίας των κυψελών καυσίμου στη λειτουργική ενότητα  ανίχνευσαν υπέρταση με αποτέλεσμα να αποσυνδεθούν και οι τρεις μονάδες. Μετά από 52 δευτερόλεπτα τον πύραυλο έπληξε δεύτερος κεραυνός που έθεσε εκτός λειτουργίας τον  τεχνητό ορίζοντα που είναι συσκευή η οποία δείχνει το οριζόντιο επίπεδο και τον άξονα κάθετο στην επιφάνεια της Γης.

Διαταράχτηκε τότε η τηλεμετρική εκπομπή στο κέντρο πτήσης  και η αναφερθείσα αποσύνδεση των κυψελών καυσίμου προκάλεσε επιπλοκές στην τροφοδοσία της μονάδας, γεγονός που με τη σειρά οδήγησε στο άναμμα σε σχεδόν όλες τις προειδοποιητικές λυχνίες στον πίνακα ελέγχου της μονάδας και την απενεργοποίηση μεγάλου μέρος των συσκευών λειτουργίας.  Το Business Insider ανέφερε ότι η αμερικανική Εθνική υπηρεσία για την αεροπορία και το διάστημα (NASA) δεν ήταν σίγουρη αν η αποστολή θα μπορούσε να συνεχιστεί με ασφάλεια. Ωστόσο, η πτήση του πυραύλου δεν διαταράχθηκε και οι αστροναύτες Charles Conrad και Alan Bean προσγειώθηκαν αργότερα στη Σελήνη στη περιοχή του Ωκεανού θυελλών.

Πηγή: CTK, Παρουσίαση: aktualne.cz, Επιμέλεια: Tasos.cz

  • Μέλος
Δημοσίευσε

 Αν θυμάμαι καλά κάτι ανάλογο ΄είχε συμβεί και στο ακρωτήριο Canaveral  με την σειρά  Apollo και δεν υπήρξε πρόβλημα.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας.

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...