Jump to content

Αγορά Router


ioanis

Recommended Posts

  • Μέλος
Δημοσίευσε

Αγορά Router

1.thumb.jpg.268c5027594a9a6a6a503825f8b49e3a.jpg

10 Πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας

Η επιλογή ενός ασύρματου δρομολογητή που παρέχει γρήγορο, αξιόπιστο Wi-Fi και ευρεία κάλυψη, δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν ο επίδοξος αγοραστής είναι αρχάριος. Είτε δημιουργείτε ένα νέο οικιακό δίκτυο, είτε αναβαθμίζετε ένα υπάρχον, η ουσία ολόκληρης της εγκατάστασης είναι ο ασύρματος δρομολογητής. Μπορεί να κάνει τη διαφορά και να απογειώσει το δίκτυο ή να δημιουργήσει προβλήματα…

Γράφει ο Αποστολόπουλος Παναγιώτης

Το όνομα του προϊόντος και η τιμή δεν δίνουν πολλές φορές πληροφορίες για το πόσο καλός είναι ένας δρομολογητής. Οι κατασκευαστές περιγράφουν τις συσκευές router χρησιμοποιώντας πολλά ακρωνύμια και όρους μάρκετινγκ περιπλέκοντας μερικές φορές τους χρήστες. Παρακάτω είναι μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή ενός δρομολογητή.

 

Ο δρομολογητής θα πρέπει να διαθέτει επεξεργαστή πολλαπλών πυρήνων και τουλάχιστον 128 MB μνήμη RAM

Το υλικό ενός δρομολογητή έχει μεγάλη σημασία, ειδικά όταν αναφερόμαστε στον επεξεργαστή και τη μνήμη RAM. Οι χρήστες χρησιμοποιούν το Wi-Fi για βίντεο, λήψεις αρχείων, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, videogames και άλλες δραστηριότητες κατά τις οποίες μεταφέρονται πολλά δεδομένα από και προς το Διαδίκτυο. Εξαιτίας αυτού, οι ασύρματοι δρομολογητές χρειάζονται πολύ περισσότερη επεξεργαστική ισχύ από ότι στο παρελθόν. Κατά την επιλογή ενός router ο χρήστης καλό είναι να γνωρίζει αν η συσκευή διαθέτει επεξεργαστή ενός πυρήνα, διπλού πυρήνα ακόμα και τεσσάρων πυρήνων, όπως καλό είναι να γνωρίζει και τη συχνότητα λειτουργίας του. Εάν θέλουμε ένα γρήγορο δίκτυο που μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πολλούς clients, τότε θα πρέπει να σταματήσουμε να αγοράζουμε δρομολογητές με επεξεργαστές ενός πυρήνα. Ένας επεξεργαστής που λειτουργεί στα 900 MHz είναι λιγότερο ισχυρός από έναν στα 1,2 GHz, ενώ όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των πυρήνων, τόσο καλύτερη είναι η απόδοση του δρομολογητή. Με άλλα λόγια ισχύουν οι ίδιοι κανόνες όπως στην περίπτωση των Η/Υ, των smartphone και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Επίσης, ο δρομολογητής δεν πρέπει να έχει μνήμη RAM μικρότερη από 128MB. Το ιδανικό θα ήταν 256 MB μνήμης RAM ή και περισσότερο. Εάν τα χρήματα δεν αποτελούν πρόβλημα, θα πρέπει να αναζητήσετε έναν ασύρματο δρομολογητή με 512 MB RAM ή 1GB.

 

Ο δρομολογητής που επιλέγουμε πρέπει να είναι διπλής ακόμα και τριπλής μπάντας

2.thumb.jpg.d2c8c1284f249b0d95f8220b1c3e7f19.jpg

Οι δρομολογητές μονής ζώνης είναι παρελθόν. Ο νέος σας δρομολογητής πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλής μπάντας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο δρομολογητής μεταδίδει το ασύρματο σήμα σε δύο συχνότητες (εάν είναι διπλής ζώνης) ή περισσότερες (εάν είναι τριπλής ζώνης κ.λπ.). Διπλής μπάντας είναι ένας δρομολογητής που εκπέμπει σήμα 2.4GHz και 5GHz από την ίδια μονάδα, παρέχοντας ουσιαστικά δύο δίκτυα Wi-Fi και το καλύτερο σήμα των δύο κόσμων. Οι δρομολογητές διπλής μπάντας έρχονται σε δύο εκδόσεις, επιλεκτικής διπλής μπάντας και ταυτόχρονης διπλής μπάντας.

Το πλεονέκτημα της μπάντας στα 2,4 GHz είναι ότι είναι συμβατή με παλιές συσκευές δικτύωσης και ότι έχει ευρεία περιοχή κάλυψης. Ωστόσο, είναι επίσης αργή και η συμφόρηση είναι πάντα ένα πρόβλημα, ειδικά σε πολυκατοικίες και κτίρια γραφείων, όπου όλοι διαθέτουν Wi-Fi σε αυτήν τη ζώνη. Τι επιλέγουμε λοιπόν;

Επειδή και οι δύο μπάντες έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα συγκρινόμενες μεταξύ τους, για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει πρώτα ο χρήστης να έχει ξεκαθαρίσει τις πραγματικές του ανάγκες. Αν διαθέτει μεγάλο αριθμό συσκευών και αντιμετωπίζει χαμηλές ταχύτητες ασύρματης σύνδεσης 2.4GHz, τότε η επιλογή της μπάντας των 5GHz θα βελτιώσει την κατάσταση. Άρα λοιπόν, η αγορά ενός Dual-Band Wi-Fi Router αποτελεί την πιο κατάλληλη λύση, ιδιαίτερα αν πρόκειται για πυκνοκατοικημένες περιοχές. Σε μια τέτοια περίπτωση, η μπάντα των 2.4GHz θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πλοήγηση στο internet και έλεγχο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ αυτή των 5GHz θα μπορούσε να καλύψει “βαρύτερες” ανάγκες, όπως το streaming υψηλής ευκρίνειας ή το on-line gaming. Φυσικά, τα 5GHz μειονεκτούν έναντι των 2.4GHz στο εύρος κάλυψης του Wi-Fi σήματος, όμως από την άλλη πλευρά αυτό δεν είναι αρνητικό, καθώς εκμηδενίζονται οι κίνδυνοι από ανεπιθύμητες παρεμβολές γειτονικών δικτύων. Περιληπτικά, μπορούμε να πούμε ότι τα 5GHz είναι ιδανικά για χρήστες που διαθέτουν πολλές ασύρματες συσκευές και διαμένουν σε πολυκατοικίες εντός της πόλης, ενώ τα 2.4GHz είναι προτιμότερα για σπίτια στην εξοχή που συγκεντρώνουν μικρότερο αριθμό συσκευών. Εάν θέλετε ένα έξυπνο σπίτι, με ένα γρήγορο ασύρματο δίκτυο για χρήση 4K βίντεο, αποκτήστε έναν ασύρματο δρομολογητή με δύο ή και περισσότερες μπάντες.

3.thumb.jpg.d3de5db354a34cbdd64d104617e4056a.jpg

Ο δρομολογητής πρέπει να διαθέτει θύρα USB, κατά προτίμηση USB 3.0

Η ύπαρξη τουλάχιστον μίας θύρας USB στο δρομολογητή είναι απαραίτητη στα σύγχρονα σπίτια, καθώς ο μέσος χρήστης διαθέτει πληθώρα συσκευών που μπορούν να συνδεθούν, όπως εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, εκτυπωτές, μόντεμ USB κ.λπ. Ο δρομολογητής που ενδιαφερόμαστε να αγοράσουμε θα πρέπει να έχει τουλάχιστον μία θύρα USB, κατά προτίμηση μια USB 3.0. Οι ακριβότεροι δρομολογητές όπως το TP-Link Archer AX6000 συνδυάζουν επίσης μια θύρα USB-Type C για τη σύνδεση σύγχρονων κινητών συσκευών.

Ο δρομολογητής πρέπει να διαθέτει μια εφαρμογή για smartphone κινητά

Πριν από μια δεκαετία, οι χρήστες μπορούσαν να διαχειριστούν τις συσκευές router μόνο μέσω ενός προγράμματος περιήγησης ιστού και από έναν υπολογιστή που ήταν συνδεδεμένος απευθείας με τη συσκευή. Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές έχουν αναπτύξει εφαρμογές smartphone που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες για να ρυθμίσουν τους ασύρματους δρομολογητές τους από απόσταση. Οι εφαρμογές ποικίλουν ανάλογα με τον κατασκευαστή. Ορισμένοι προσφέρουν βασικές λειτουργίες, όπου μπορείτε να ορίσετε μόνο απλά πράγματα, όπως τον κωδικό πρόσβασης του Wi-Fi, ενώ άλλοι προσφέρουν και προηγμένες δυνατότητες. Κατά βάση, η απομακρυσμένη διαχείριση μέσω του διαδικτύου θα τη συναντήσουμε σε router μεσαίας κατηγορίας και premium.

Smart Home

Πολλοί άνθρωποι έχουν έξυπνες συσκευές και αισθητήρες στο σπίτι τους. Για τη καλύτερη διαχείριση των συσκευών αυτών, η χρήση ενός δρομολογητή που είναι συμβατός με έξυπνους βοηθούς όπως π.χ. η Alexa της Amazon ή με υπηρεσίες αυτοματοποίησης εργασιών όπως το IFTT (If This, Then That), μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμη. Αυτό βοηθά τις συσκευές σας να συνεργάζονται με νέους τρόπους. Για παράδειγμα, εάν ο δρομολογητής προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, μπορείτε να τον ελέγξετε μέσω φωνητικών εντολών που αποστέλλονται στην Alexa και να κάνετε πράγματα, όπως να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το Wi-Fi επισκέπτη, να απενεργοποιήσετε τις λυχνίες LED στο δρομολογητή κατά τη διάρκεια της νύχτας ή να δώσετε προτεραιότητα στο χρήστη που παίζει ένα βιντεοπαιχνίδι.

 

Υποστήριξη Wi-Fi Mesh

Τα συστήματα Wi-Fi Mesh ή Whole Home WiFi αποτελούνται από έναν κεντρικό δρομολογητή που συνδέεται απευθείας με το μόντεμ και μια σειρά δορυφορικών μονάδων ή κόμβων τοποθετημένων σε επιλεγμένα σημεία στο σπίτι, για πλήρη κάλυψη Wi-Fi. Αποτελούν όλα μέρος ενός ενιαίου ασύρματου δικτύου και μοιράζονται το ίδιο SSID και κωδικό πρόσβασης, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς δρομολογητές Wi-Fi. Ορισμένοι κατασκευαστές, όπως η Netgear προτιμούν να διατηρούν τα πράγματα ξεχωριστά και να πωλούν συσκευές  Wi-Fi Mesh και δρομολογητές ξεχωριστά. Άλλοι, όπως η ASUS με το AiMesh και η TP-Link με το OneMesh, έχουν προσθέσει τις εν λόγω δυνατότητες σε πολλούς από τους δρομολογητές τους.

 

VPN, antivirus, τείχος προστασίας και άλλες προηγμένες λειτουργίες

6.thumb.jpg.76f0256aea54a28402381c41aeab425c.jpg

Πολλοί δρομολογητές προσφέρουν χρήσιμες προηγμένες λειτουργίες, όπως VPN, antivirus και άλλες δυνατότητες ασφαλείας που μπορούν να προστατεύσουν το δίκτυό μας από κακόβουλα προγράμματα και εξωτερικές επιθέσεις. Πολλές από αυτές τις δυνατότητες θα τις συναντήσουμε και σε τυπικούς δρομολογητές, ενώ για κάποιες άλλες (λειτουργίες) θα χρειαστεί να δαπανήσουμε λίγα παραπάνω χρήματα.

Πραγματική ταχύτητα

Υπάρχουν κατασκευαστές που δεν δίνουν τη πραγματική ταχύτητα ενός δρομολογητή. Οι δρομολογητές δείχνουν θεωρητικούς αριθμούς και μόνο ειδικές ομάδες τεχνικών γνωρίζουν τις πραγματικές ταχύτητες. Για να γνωρίζετε την πραγματική ταχύτητα ενός router, πρέπει να διαβάσετε τις κριτικές άλλων χρηστών-πελατών. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να επιλέξετε έναν υψηλής ποιότητας και γρήγορο δρομολογητή Wi-Fi.

Router από τον πάροχο;

Αναμφίβολα ένα μεγάλο μέρος χρηστών προμηθεύεται μία συσκευή router από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου-ISP, επειδή είναι δωρεάν. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου παρέχουν αργούς δρομολογητές ή αυτούς που διαθέτουν μόνο το πρότυπο 802.11n. Οι εν λόγω δρομολογητές παρουσιάζουν πολλά προβλήματα συνδεσιμότητας και δεν έχουν την αναμενόμενη απόδοση σε οικίες, γραφεία, κ.λπ. Είναι προτιμότερο να αγοράσετε το δρομολογητή από έναν αξιόπιστο κατασκευαστή αφού ελέγξετε πρώτα ορισμένους παράγοντες όπως το εύρος, τις συχνότητες, κ.ά. 

Τιμή

Η τιμή των δρομολογητών κυμαίνεται από 15 ευρώ έως και 500 ευρώ (μπορεί και περισσότερα) και ως αποτέλεσμα, οι ανάγκες και ο προϋπολογισμός είναι που θα καθορίσουν την τελική επιλογή του χρήστη. Στην πραγματικότητα ένας μέσος καταναλωτής δεν χρειάζεται έναν υπερσύχρονο router. Ο ρυθμός εξέλιξης της τεχνολογίας είναι πολύ γρήγορος. Ένας δρομολογητής κορυφαίας τεχνολογίας-εμβέλειας μπορεί να σας βγάλει ασπροπρόσωπους για πολλά χρόνια, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου θα είναι τόσο απαρχαιωμένος, όσο αυτός που κοστίζει το μισό. Ένας δρομολογητής που κυμαίνεται από  100 ή 200 ευρώ αρκεί, σε περίπτωση που ο χρήστης αναζητά κάτι «εξεζητημένο». Αν τώρα οι ταχύτητες του σπιτιού στο διαδίκτυο είναι χαμηλές, τύπου 10Mbps, τότε ο χρήστης μπορεί να επιλέξει έναν λιγότερο ακριβό δρομολογητή και να εξοικονομήσει χρήματα.https://nowmag.gr/αγορά-router/?fbclid=IwAR0MQleZ6cM8momugP4SNy6cope0JuFASV-pYMTFmxB_czPyTN-vmEL3iOg

  • Super Συντονιστής
Δημοσίευσε

Υπάρχει ένας παράγοντας που δυσκολέυει την αντικατασταση του router του παρόχου. Οι συνδέσεις όλες θα γίνουν ευρυζωνικές (voip) καποια στιγμή στην Ελλάδα και η παλιά σύνδεση pots που ξέραμε θα καταργηθεί. Ιδει το κοινό εχει αρχίσει και στρέφεται σε ποιο γρήγορες συνδέσεις internet (VDSL). H voip όμως εχει και θετικά και αρνητικά.

Τα router για voip έχουν 2 διαφορετικές υπηρεσίες, η μια ειναι το internet και η δεύτερη ειναι η τηλεφωνία. Έχουν και διαφορετικούς κωδικούς ομως. Δηλαδή άλλος για το internet και άλλος για την τηλεφωνία. Δυστυχώς τους κωδικούς για την τηλεφωνία οι isp δεν τους δινουν και αυτό σημαίνει οτι αν αλλάξουμε router θα εχουμε κανονικα internet αλλα δεν θα μπορεί να δουλέψει το τηλέφωνο. Σε καποια forums που ειδικεύονται σε routers internet k.t.l.p δημοσιεύουν κάποιες λύσεις με 2 router που το ένα του παρόχου χρησιμοποιείτε για την τηλεφωνία και ενα άλλο του εμπορείου για το internet.Ειναι ομως πολύπλοκη διαδικασία και με δύσκολες ρυθμισεις και ένας άπειρος χρήστης θα δυσκολευτεί πολυ να τα καταφέρει.

Τελος μια δεύτερη λύση ειναι η αγορά ακριβού router  που μπορεί να τα κάνει όλα αυτόματα, να πάρει της ρυθμισεις, τους κωδικούς χωρείς σχεδων εμείς να κάνουμε τίποτα. Αυτά ειναι τα FRITZ!Box 7590 και FRITZ!BOX 7530. Η τιμη τους κυμαίνεται για το πρώτο πάνω από 200 ευρώ και για το δεύτερο κοντά στα 120.

fritzbox-7590

fritzbox-7530

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας.

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...