Jump to content

Recommended Posts

  • Μέλος
Δημοσίευσε

«Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων» από το National Geographic και την Cosmote TV

02/07/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keros_COSMOTE-TV-NAT-GEO_Poster.thumb.jpg.ba5a024dabfc8acec3e2f969b724b544.jpg

Μία ομάδα αρχαιολόγων ξεκίνησε, πριν από 60 χρόνια, ένα ταξίδι εξερεύνησης, στο κέντρο των Κυκλάδων στο Αιγαίο, με σκοπό να αποκαλύψει ένα μυστήριο 4.500 ετών. Η COSMOTE TV και το National Geographic παρουσιάζουν την πρώτη τους συμπαραγωγή στην Ελλάδα, το ντοκιμαντέρ «ΚΕΡΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ», που θα επιχειρήσει να αποκαλύψει πώς το νησί της Κέρου, το αρχαιότερο ναυτικό ιερό της ανθρωπότητας, αποτέλεσε τη γενέτειρα ενός νέου τρόπου ζωής. Το ντοκιμαντέρ θα κάνει σύντομα πρεμιέρα στο COSMOTE HISTORY HD.

 

Το ντοκιμαντέρ «ΚΕΡΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ» βασίζεται στην αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα του Cambridge Keros Project. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και μίας ομάδας ειδικών επιστημόνων, ο αρχαιολόγος, Δρ. Κώστας Πασχαλίδης (Διδάκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Επιμελητής της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών), αναλαμβάνει να μας μεταφέρει στο νησί της Κέρου, όπου η ανακάλυψη εκατοντάδων σπασμένων, μαρμάρινων ειδωλίων αποτελεί αντικείμενο πολυετούς επιστημονικής μελέτης.

 

Στο αρχαιολογικό ταξίδι, συμμετέχουν ο Καθηγητής Colin Renfrew και ο Δρ. Michael Boyd, συνδιευθυντές του Keros Project από το Πανεπιστήμιο Cambridge, οι οποίοι ηγούνται της έρευνας στην Κέρο. O Καθηγητής Renfrew, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους παγκοσμίως, Εξερευνητής και μέλος του National Geographic Society, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ένας από τους πρώτους επιστήμονες που βρέθηκαν στην Κέρο το 1963. Ο Δρ. Michael Boyd είναι επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο McDonald για την Αρχαιολογική Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Το βασικό αντικείμενο της έρευνάς του αφορά στο προϊστορικό Αιγαίο – ο ίδιος έχει διεξάγει εργασίες στις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν επίσης ερευνητές από το Ινστιτούτο της Κύπρου, όπως η επίκουρη καθηγήτρια Αρχαιοβοτανολογίας και υποδιευθύντρια του Cambridge Keros Project, Δρ. Εύη Μαργαρίτη, η οποία μέσω της μελέτης αρχαίων σπόρων, αποκαλύπτει περισσότερα σχετικά µε τις δραστηριότητες των κατοίκων της Κέρου.

 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα στην περιοχή του Δασκαλιού, που στο παρελθόν συνδεόταν χερσαία με την Κέρο. Το νησί εκτιμάται ότι καλυπτόταν από επιβλητικές κατασκευές, μαρμάρινες σκάλες και ένα πολύπλοκο σύστημα αποστραγγιστικών αγωγών, αποτελώντας έναν από τους πιο εξελιγμένους οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Με τη βοήθεια προηγμένων ψηφιακών μεθόδων καταγραφής, ο Δρ. Γεώργιος Αρτόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου, δημιουργεί την τρισδιάστατη απεικόνιση του μοναδικού αυτού οικισμού, σε όλο του το μεγαλείο.

 

Το ντοκιμαντέρ «ΚΕΡΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ», αποτελεί την πρώτη συμπαραγωγή μεταξύ COSMOTE TV και National Geographic στην Ελλάδα, εμπνευσμένη από το κοινό όραμα για δημιουργία και διανομή κορυφαίου τηλεοπτικού περιεχομένου.http://www.typologies.gr/keros-to-mystirio-ton-spasmenon-eidolion-apo-to-national-geographic-kai-tin-cosmote-tv/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας.

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...