Jump to content

Κύπρος: Η ώρα του… high definition


ioanis

Recommended Posts

  • Μέλος

390caadd7fa834a33a73e2f3e2c3bb93_XL.thumb.jpg.8e2317f06f5f7387f66ab141f8e83dbb.jpg

Κύπρος: Η ώρα του… high definition

 

 

Τρόπους ώστε να σταματήσουν τη μαζική φυγή του κοινού από την τηλεόραση αναζητούν οι καναλάρχες. Τα παραδοσιακά τηλεοπτικά κανάλια χάνουν ολοένα και περισσότερο κοινό, με την ευρωπαϊκή αγορά των Μέσων να μοιάζει ανήμπορη να ανταγωνιστεί τις streaming υπηρεσίες, όπως η Netflix, οι οποίες έχουν και το πλεονέκτημα να μην πληρώνουν φόρο σε κάθε χώρα ή ακόμη και σε αυτές που πληρώνουν να καταβάλλουν το αντίτιμο μόνο για τις συμπαραγωγές που φτιάχνουν και όχι για τις άλλες σειρές που παρέχουν, θεωρώντας τες ξένο προϊόν. Η κατηγορία «TelRest» στην εταιρεία μέτρησης τηλεθέασης φαίνεται να αυξάνει όλο και περισσότερο τα μερίδιά της, αφού το κοινό αναζητάει συνεχώς είτε τα συνδρομητικά κανάλια, είτε έχει προσθέσει στο κόστος του τα 10 ευρώ του Netflix παρακολουθώντας σειρές και ταινίες. Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την επέλαση της υπηρεσίας, τα κυπριακά κανάλια φαίνεται να προωθούν την εκπομπή των προγραμμάτων τους σε υψηλή ευκρίνεια, έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά.

Κοινή απόφαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία κανάλια, ο Alpha, το Σίγμα και ο ΑΝΤ1, έχουν αποφασίσει πως θα προχωρήσουν σε μια σοβαρή επένδυση στη Velister, ώστε να μπορέσει να αλλάξει ο τρόπος εκπομπής των καναλιών τους κατά τα πρότυπα των άλλων χωρών της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία που εκπέμπει τα κανάλια έχει ως βασικούς μετόχους τους περισσότερους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει κοινή απόφαση για σοβαρή επένδυση σε τεχνικό επίπεδο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να ζητήσουν και την οικονομική στήριξη από το κράτος. Παρά το γεγονός πως στους περιορισμούς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνεται να υπάρχει όρος για την ανάλυση εκπομπής, παρά μόνο για τον τρόπο (που έχει γίνει ήδη ψηφιακά), σε πολλές χώρες μιντιακοί όμιλοι έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμαστικές εκπομπής για υπερυψηλή ευκρίνεια 4K ακόμη και σε free to air κανάλια. Στην Κύπρο, ο τρόπος εκπομπής παραμένει σε κανονική ευκρίνεια (SD), ενώ τα μικρότερα κανάλια έχουν ακόμη πιο μικρή ανάλυση στην εικόνα που μεταδίδουν, μετά τις μειώσεις που έγιναν στο υπόδειγμα για την ψηφιακή πλατφόρμα.

Με το ίδιο ποσό

Στόχος με το σχέδιο που προωθείται από τα κανάλια είναι να μην επωμιστούν το βάρος της τεχνολογικής αναβάθμισης της ψηφιακής πλατφόρμας, παρά το γεγονός ότι όταν αφαιρείται ένα κανάλι από την πλατφόρμα, τότε το ποσό καλούνται να το καλύψουν οι εναπομείναντες τηλεοπτικοί σταθμοί. Έτσι, θα ζητηθεί η συμβολή του κράτους ως ένα από τα πολλά μέτρα στήριξης που ζητάνε τα κανάλια για να μπορέσουν να επιβιώσουν, αφενός με την πτώση της διαφημιστικής αγοράς και αφετέρου με την επέλαση της συνδρομητικής πλατφόρμας ή και των υπηρεσιών streaming. Σύμφωνα με τους όρους της Velister, το τέλος πρόσβασης για παροχή υπηρεσίας μετάδοσης του σήματος του αδειούχου από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης σταθμού σε μορφή κανονικής ευκρίνειας (standard definition) είναι 181.900 ευρώ τον χρόνο. Ωστόσο, το τέλος πρόσβαση σε μορφή υψηλής ευκρίνειας (high definition) είναι 400 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, ένα ποσό που αδυνατεί να καλύψει ένας τηλεοπτικός σταθμός μετά και την κρίση της διαφημιστικής αγοράς. Άλλωστε, από την 1η Ιουλίου 2011 που όλα τα κανάλια εκπέμπουν ψηφιακά, σύμφωνα με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανένας ιδιωτικός free to air τηλεοπτικός σταθμός δεν έχει εκπέμψει μέχρι στιγμής σε high definition. Εξαίρεση αποτελεί το ΡΙΚ, το οποίο έχει το δικό του ιδιόκτητο δίκτυο και δεν πληρώνει επιπλέον ποσό για τον τρόπο εκπομπής του ή ακόμη και για τα επιπλέον κανάλια που θέλει να εκπέμψει. Φυσικά, ακόμη και το ΡΙΚ χρησιμοποιεί ελάχιστες ώρες στο PIKHD, αφού πολλά από τα προγράμματά του δεν παράγονται σε υψηλή ευκρίνεια, ενώ στο ίδρυμα δεν επιλέγουν να αγοράζουν και ξένες παραγωγές σε HD, καθώς αυτές κοστίζουν περισσότερο από αυτές που αγοράζονται σε κανονική ευκρίνεια. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο κυπριακό κανάλι το οποίο εξέπεμψε σε High Definition ήταν το MoviesBest, ενώ ακολούθησαν πολλά συνδρομητικά κανάλια, τα περισσότερα από τα οποία πλέον εκπέμπουν και σε HD.

Ξανά στο τραπέζι το θέμα της μίας πλατφόρμας

Η αλλαγή στη μορφή εκπομπής των καναλιών και το κόστος που θα πρέπει να αναλάβει η Velister φέρνουν ξανά στο προσκήνιο και τη συζήτηση για το κατά πόσο χρειάζονται δύο ψηφιακές πλατφόρμες στην Κύπρο, μία κρατική και μία ιδιωτική. Φυσικά, για να μπορέσει να λυθεί οριστικά το θέμα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δικαστική διαμάχη του κράτους με τη Velister, αφού το κράτος έχει ασκήσει έφεση στην αγωγή που κέρδισε η Velister όταν είχε επιτραπεί η συμμετοχή της LGR και της cyta στον διαγωνισμό για την ψηφιακή πλατφόρμα. Παρά το γεγονός πως υπάρχει κοινή αντίληψη από όλους ότι θα έπρεπε να είχε δοθεί μόνο μία πλατφόρμα, η οποία θα διαχειρίζεται το τηλεοπτικό ψηφιακό φάσμα, εντούτοις τόσο το ΡΙΚ όσο και η Velister θεωρούν πως θα έπρεπε να υπάρχει μόνο η δική τους. Και το πρόβλημα μοιάζει άλυτο, εκτός και αν το υπουργείο δώσει οριστική λύση μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Πηγή: https://politis.com.cy/

 

Επεξεργάστηκε από ioanis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας.

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...