Jump to content

Recommended Posts

Δημοσίευσε

Την 42η θέση καταλαμβάνει η Κύπρος στην κατάταξη του Guide2Research που κατατάσσει τις χώρες ως προς τον αριθμό των κορυφαίων επιστημόνων του κλάδου της Πληροφορικής και Υπολογιστών, με βάση το Πανεπιστήμιο στο οποίο υπηρετούν και όχι με βάση τη χώρα καταγωγής τους. Πιο συγκεκριμένα, η Κύπρος με 2 επιστήμονες (πρόκειται για τους Μάριο Πολυκάρπου και Κωνσταντίνο Παττίχη) που συνδέονται με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, κατακτά την 42η θέση της κατάταξης.

Σημειώνεται ότι το Guide2Research, αποτελεί την κορυφαία πηγή αναφοράς για την επιστήμη της Πληροφορικής και των Υπολογιστών. Για τη σύνταξη της λίστας των κορυφαίων επιστημόνων του κλάδου, αξιολογούνται περισσότερα από 6.000 προφίλ. Η θέση στην κατάταξη βασίζεται στις σημαντικές συνεισφορές κάθε επιστήμονα με βάση το h-index του Google Scholar, η οποία είναι η μεγαλύτερη και πλέον αποδεκτή βιβλιομετρική βάση δεδομένων αυτού του τύπου, που διατίθεται στην επιστημονική κοινότητα.

Η επίδοση της Κύπρου θεωρείται πολύ καλή, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η θέση που αποσπά η χώρα μας για το 2020, είναι πολύ καλύτερη από χώρες που θεωρούνται «ψηφιακά προηγμένες», όπως η Ρωσία (47η θέση) και η Εσθονία (50η θέση).

Στην πρώτη θέση της λίστας του Guide2Research για το 2020, βρίσκονται οι ΗΠΑ, με συνολικά 2.120 επιστήμονες του κλάδου της Πληροφορικής και των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Για την ακρίβεια, οι 8 στους 10 κορυφαίους επιστήμονες στο “top 10” προέρχονται από τις ΗΠΑ (οι άλλοι δύο είναι από τον Καναδά).

Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία με 337 επιστήμονες του κλάδου, ενώ ακολουθεί η Γερμανία με 245, ο Καναδάς με 244, η Ιταλία με 153, η Αυστραλία με 148, Κίνα με 143, η Γαλλία με 131, η Ολλανδία και η Ελβετία με 120 κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου, ενώ στη δέκατη θέση βρίσκεται το Ισραήλ με 98.

Τις πρώτες είκοσι θέσεις συμπληρώνουν το Χονγκ Κονγκ (94 κορυφαίοι επιστήμονες), το Βέλγιο (80), η Ισπανία (77), η Σιγκαπούρη (68), η Ιαπωνία (57), η Σουηδία (50), η Αυστρία (47) και η Νότιος Κορέα, με την Ελλάδα να συμπληρώνει τη “χρυσή εικοσάδα”.

Όσον αφορά στα Πανεπιστήμια, που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό κορυφαίων επιστημόνων Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, στην πρώτη θέση βρίσκεται το MIT, ενώ ακολουθούν το Πανεπιστήμιο του Stanford, το Carnegie Mellon University, το Πανεπιστήμιο Berkeley και το University of Southern California.

The post Η Κύπρος ανάμεσα στις 50 χώρες, που φιλοξενούν τους καλύτερους επιστήμονες Πληροφορικής του πλανήτη appeared first on Digital Life!.

Πηγή Είδησης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας.

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...