Jump to content

Recommended Posts

  • Μέλος
Δημοσίευσε

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιχειρούν «restart» παραγωγής και περιεχομένου

d68d0d861af367a626648d1bca234d36_XL.thumb.jpg.a4059d175e6d642ad41cb7a58b7b3f2e.jpg

Στρατηγική εξόδου από την καραντίνα με επανεκκίνηση της ψυχαγωγίας στα κανάλια, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες. Μετά τη «βουτιά» του Απριλίου κατά 40%, ο Μάϊος εκτιμάται ότι θα κινηθεί ανοδικά, ενώ σε ετήσια βάση η πτώση σε σχέση με το 2019 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 15%, που αντιστοιχεί σε απώλεια εσόδων για το 2020 στην TV έως και 45 εκατ. ευρώ.

Σταδιακό rebound για περιορισμό των απωλειών από τη διαφημιστική δαπάνη επιχειρούν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί που προχωρούν σε γενναίο restart της παραγωγής και προσφοράς ψυχαγωγικού περιεχομένου με την ελπίδα της επιστροφής στην κανονικότητα. Με τη μείωση στη διαφημιστική δαπάνη κατά τον Απρίλιο να κλείνει στο μείον 38-40% (όπως προκύπτει από εκτιμήσεις στελεχών τεσσάρων σταθμών), στόχος είναι ο Μάϊος να αρχίσει να κλείνει κάποιες «πληγές», μειώνοντας τη… μείωση. Σε πρώτη φάση, οι επόμενες δύο εβδομάδες όπως λένε και στις ενημερώσεις για τη δημόσια υγεία θα είναι κρίσιμες, ενώ το επόμενο δίμηνο θα αποδείξει σε ποιο βαθμό είναι εφικτό το rebound από τη βαθιά πτώση.

«Ο Μάϊος έχει αρχίσει να χτίζει μια δυναμική, έχουμε ορατά δείγματα ότι το δεύτερο 15νθήμερο θα πέσουν περισσότερα χρήματα στην αγορά, όχι φυσικά στα περυσινά επίπεδα. Η εκτίμηση είναι ότι το Μάϊο η μείωση θα περιοριστεί σίγουρα κάτω του 30%» αναφέρει υψηλόβαθμο τηλεοπτικό στέλεχος. Ήδη, φαίνεται να επιστρέφουν στην τηλεοπτική διαφήμιση κατηγορίες πελατών που είχαν «παγώσει», όπως beauty products και brands τροφίμων, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται επιστροφή και μεγάλων διαφημιζόμενων όπως τα αυτοκίνητα. «Έως και τα μέσα Ιουλίου θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα. Τώρα κάποιοι διαφημιζόμενοι θα πειραματιστούν και θα κρίνουν στη συνέχεια αν αξίζει αυτή η δαπάνη βάσει της κατανάλωσης».

ΤΟ 2022 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 2019
Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι η… μεγάλη εικόνα που δείχνει ότι αν θεωρήσουμε «κανονικότητα» το 2019, η επιστροφή σε αυτήν θα πάρει έως και δύο χρόνια. Ακόμα και αν μειωθούν σταδιακά οι απώλειες, το πρόσημο θα παραμείνει αρνητικό ενώ το εύρος της «καταστροφής» θα αποκαλυφθεί στο τέλος του χρόνου. «Αν ως δια μαγείας επιστρέφαμε πάλι στο μηδέν (σ.σ καμία μείωση), θα λέγαμε κλείσαμε δύο τραύματα και προχωράμε, αλλά δυστυχώς δεν είναι αυτή η ανάλυση που κάνουμε. Θα υπάρξει πολύ μεγάλη επίπτωση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020» αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τηλεοπτικού σταθμού και συμπληρώνει: «Σε ετήσια βάση θα δούμε την πτώση να διαμορφώνεται στο 15%, επιεικώς δηλαδή μιλάμε για μείον 45 εκατ. ευρώ για την αγορά της ελεύθερης τηλεόρασης». Όσο για την επιστροφή στα ποσοστά του 2019 και με μια μικρή αύξηση, εφόσον η υγειονομική κρίση τιθασευτεί, με μια πρώτη εκτίμηση αυτό θα επιτευχθεί το… 2022.

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ RATINGS ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Στις εκτιμήσεις για σταδιακή επαναφορά διαφημιζομένων, στηρίζεται και η επαναφορά πρωτότυπου ψυχαγωγικού προγράμματος καθώς από την πλειοψηφία των σταθμών κρίνεται ότι στην παρούσα φάση πρέπει να δώσουν νέο πρόγραμμα και ratings στην αγορά, που δείχνει σημάδια επανόδου.

Επανεκκίνηση πραγματοποιούν ο ΑΝΤ1 και ο Alpha επαναφέροντας σταδιακά σχεδόν το σύνολο των ψυχαγωγικών προγραμμάτων που παρείχαν πριν πατηθεί το pause στα μέσα Μαρτίου λόγω υγειονομικής κρίσης. Από την τάση αυτή απέχει για την ώρα ο ΣΚΑΙ όπου κρίθηκε ανώφελο να γίνει επένδυση σε πρόγραμμα, ενώ ακάθεκτο έως τα μέσα Ιουνίου συνεχίζει το Star που με τεράστιο στοκ επεισοδίων Master Chef, πήρε σημαντικό προβάδισμα από τον ανταγωνισμό δίνοντας το «παρών» με πρωτότυπο πρόγραμμα χωρίς διακοπή κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Η «ΜΑΧΗ» ΤΟΥ CPR
Στο πεδίο των διαφημιστικών εσόδων, τέλος, θα δοθεί μια παράλληλα «μάχη» και για την άνοδο του CPR, που υποχώρησε κατά 35% το επίμαχο δίμηνο της καραντίνας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα κλείσει το έτος μειωμένο κατά 15%, οδηγώντας σε deflation. Τα κανάλια θα επιχειρήσουν σταδιακά να ανεβάσουν το κόστος του διαφημιστικού χρόνου, τα media shops και οι διαφημιζόμενοι που ευνοούνται από τη φθηνή διαφήμιση θα κινηθούν αντίστροφα προσπαθώντας να αναχαιτίσουν την αύξηση του CPR, καθώς και η τηλεθέαση θα αρχίσει να μειώνεται με την όλο εντεινόμενη έξοδο από το σπίτι. Αν το cost per rating διατη ρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, οι μεγάλοι διαφημιζόμενοι δύσκολα θα αυξήσουν τη διαφημιστική τους δαπάνη, ενώ η «φθηνή» τηλεόραση θα προσελκύσει περισσότερους μεσαίους και μικρούς διαφημιζόμενους.https://www.newsat.gr/forum/forum/141-διάφορα-θέματα/?do=add

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας.

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...