Jump to content

Recommended Posts

Δημοσίευσε

Το τελευταίο διάστημα ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων χρησιμοποιεί εφαρμογές τηλεδιάσκεψης προκείμενου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που επέφερε η πανδημία του Κορωνοϊού. Ωστόσο, είναι δύσκολο οι χρήστες τέτοιων εφαρμογών να διασφαλίσουν ότι τα video calls τους παραμένουν ασφαλή και ιδιωτικά. Εάν χρησιμοποιείτε εφαρμογές τηλεδιάσκεψης και θέλετε να περιορίσετε τον κίνδυνο να παρακολουθούν ανεπιθύμητοι επισκέπτες εν αγνοία σας τα video calls που πραγματοποιείτε, υπάρχουν ορισμένα χρήσιμα tips που πρέπει να ακολουθείτε. Αξίζει να διευκρινιστεί, ωστόσο, πως οι ρυθμίσεις για αυτές τις διασφαλίσεις διαφέρουν από πλατφόρμα σε πλατφόρμα, αλλά πολλά από τα tips που πρέπει να ακολουθείτε είναι τα ίδια, ανεξάρτητα από την εφαρμογή τηλεδιάσκεψης που χρησιμοποιείτε.

111930009_2.medesktop.jpg

“Κλειδώστε την πόρτα” σε ανεπιθύμητους επισκέπτες
Πολλά video calls ξεκινούν με έναν link πρόσκλησης, επομένως προσέξτε ιδιαίτερα το δικό σας link. Μην το κοινοποιείτε δημοσίως στα social media, σε ομαδικές συνομιλίες email, σε διαδικτυακά προφίλ ή οπουδήποτε αλλού μπορεί να εντοπιστεί και να κλαπεί. Οι περισσότερες εφαρμογές τηλεδιάσκεψης σάς δίνουν επίσης τη δυνατότητα να προστατεύετε τις κλήσεις σας θέτοντας έναν κωδικό πρόσβασης. Αξιοποιήστε αυτή τη δυνατότητα και προσέξτε πώς διανέμετε τα στοιχεία της σύνδεσης σε άτομα που προσκαλείτε να συμμετάσχουν σε ένα video call. Βεβαιωθείτε ότι ο κωδικός που θα θέσετε, δεν περιλαμβάνει προσωπικά σας στοιχεία, όπως το επώνυμό σας για παράδειγμα. Αντιθέτως, πρέπει να είναι περίπλοκος, με στοιχεία που δύσκολα θα μπορέσει να μαντέψει κάποιος. Εάν μπορείτε να κλειδώσετε τα video calls σας, κάντε το. Η δημοφιλής εφαρμογή Houseparty, για παράδειγμα, σας επιτρέπει να κλειδώνετε τα chat rooms πατώντας το εικονίδιο λουκέτου μόλις συνδεθούν όλοι οι επισκέπτες, ενώ το Zoom που εστιάζει περισσότερο στις επιχειρήσεις, έχει την επιλογή “Lock Meeting” που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Κάντε κλικ στην επιλογή “Διαχείριση συμμετεχόντων” και στη συνέχεια στο “Περισσότερα” για να την βρείτε.

Προσέξτε τί μοιράζεστε
Πρέπει πάντα να προσέχετε το περιεχόμενο που μοιράζεστε στο διαδίκτυο, και αυτό περιλαμβάνει ό, τι λέτε και κάνετε στα video calls. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι είστε με φίλους, ποτέ δεν ξέρετε ποιος μπορεί να κρατήσει μια ηχογράφηση ή ακόμα και να εμφανιστεί αιφνιδίως, οπότε προσέξτε τί πληροφορίες αποκαλύπτετε. Μην αναφέρεστε σε προσωπικά σας στοιχεία, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Επιπλέον, εάν δεν θέλετε οι συμμετέχοντες να ρίχνουν “κλεφτές” ματιές στα ράφια που έχετε φωτογραφίες με την οικογένεια και τους φίλους σας ή άλλα προσωπικά σας αντικείμενα, μετακινήστε τα όλα αυτά κάπου που δεν θα φαίνονται ή αναζητήστε μια χρήσιμη επιλογή στην εφαρμογή που χρησιμοποιείτε. Το Zoom, για παράδειγμα, έχει εικονικά backgrounds στις ρυθμίσεις των βίντεο, ενώ το Skype διαθέτει διακόπτη εναλλαγής που θολώνει ό, τι βρίσκεται πίσω σας. Προσέξτε επίσης την κοινή χρήση αρχείων και οθόνης. Καθαρίστε τις καρτέλες του προγράμματος περιήγησής σας, κλείστε το υπολογιστικό φύλλο που μπορεί να περιλαμβάνει δεδομένα, όπως οι οικονομικές σας συναλλαγές, και αποκρύψτε τη συνομιλία που μπορεί να έχετε με κάποιον συνεργάτη σας, προτού μοιραστείτε την επιφάνεια εργασίας σας με πολλούς συναδέλφους.

unnamed.jpg

Μάθετε τους κανόνες λειτουργίας των εφαρμογών τηλεδιάσκεψης
Πρέπει να γνωρίζετε όσο τον δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για μία εφαρμογή πριν την χρησιμοποιήσετε, επομένως εξερευνήστε την πρώτα. Ελέγξτε αν μπορούν να καταγραφούν video calls, αναζητήστε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα του λογαριασμού σας και βεβαιωθείτε για το ποιος μπορεί να συμμετάσχει στις κλήσεις σας και πώς μπορεί να γίνει αυτό. Για παράδειγμα στο Zoom, εάν κάνετε λήψη του αρχείου καταγραφής συνομιλιών που συνοδεύει ένα video call, θα περιλαμβάνει επίσης τυχόν ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ ατόμων που συμμετέχουν σε κλήσεις. Θα πρέπει, ακόμη, να γνωρίζετε πού ακριβώς αποθηκεύονται τα δεδομένα που σχετίζονται με την εφαρμογή τηλεδιάσκεψης στον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας, ειδικά αν έχετε να κάνετε με εμπιστευτικά δεδομένα. Ενδεικτικά, το Skype αποθηκεύει τις φωτογραφίες που έχετε λάβει στη συσκευή σας, εκτός εάν το αλλάξετε αυτό. Μεταβείτε στο “Messaging” στις “Ρυθμίσεις” σε Android ή iOS για να ρυθμίσετε την επιλογή.

Επιλέξτε end-to-end κρυπτογράφηση
Όπως και με τις εφαρμογές chat κειμένων, είναι καλή ιδέα να αναζητήσετε end-to-end κρυπτογράφηση στα εργαλεία της εφαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι κανένας άλλος δεν θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις επικοινωνίες σας, ακόμα κι αν μια υπηρεσία επιβολής του νόμου φέρει ένταλμα στο γραφείο του προγραμματιστή. Τα video calls σας είναι εντελώς κλειδωμένα. Στις κορυφαίες εφαρμογές τηλεδιάσκεψης με end-to-end κρυπτογράφηση περιλαμβάνονται το Google Duo, το FaceTime της Apple, καθώς και το Webex, που εστιάζει περισσότερο στις επιχειρήσεις της Cisco, και το GoToMeeting. Επιπλέον, υπάρχουν κι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων με end-to-end κρυπτογράφηση, όπως το WhatsApp και το Signal. Οι εφαρμογές βιντεοκλήσεων χωρίς end-to-end κρυπτογράφηση, συμπεριλαμβανομένων των Skype και Zoom, συχνά δεν διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα, επειδή υποστηρίζουν ένα ευρύτερο φάσμα συσκευών και προτύπων σύνδεσης που δεν μπορούν να ασφαλιστούν με τον ίδιο τρόπο. Αυτό δεν είναι απαραίτητα μια κακή ή μη ασφαλής προσέγγιση, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εμπιστεύεστε την εταιρεία που διαχειρίζεται το λογισμικό.

hero_image_01.png

Ενημερώστε το λογισμικό σας
Αυτό είναι ένα από τα tips ασφαλείας που δεν πρέπει να εφαρμόσετε μόνο με εφαρμογές τηλεδιάσκεψης. Διατηρήστε ενημερωμένες τις εφαρμογές τηλεδιάσκεψης, καθώς και τις συσκευές στις οποίες λειτουργούν, εάν θέλετε να έχετε την καλύτερη προστασία από τυχόν κενά ασφαλείας. Σφάλματα ασφαλείας και εκμεταλλεύσεις απορρήτου εμφανίζονται συχνότερα σε παλαιότερες εκδόσεις εφαρμογών. Ευτυχώς, η διατήρηση των εφαρμογών και των συσκευών σας με τον πιο πρόσφατο κώδικα είναι εύκολο να γίνει σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες. Τις περισσότερες φορές, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα, παρά μόνο να δώσετε την συγκατάθεσή σας για να γίνει ενημέρωση. Εάν έχετε το χρόνο, παρακολουθήστε επίσης ειδήσεις σχετικά με ενημερώσεις εφαρμογών, όπως οι βελτιώσεις ασφαλείας που κυκλοφόρησε πρόσφατα το Zoom, οι οποίες αποκρύπτουν τα meeting IDs και ενεργοποιούν τους κωδικούς πρόσβασης από προεπιλογή. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες δυνατότητες απορρήτου και ασφαλείας μιας εφαρμογής.


Ενεργοποιήστε επιπλέον δυνατότητες απορρήτου
Σε οποιαδήποτε εφαρμογή χρησιμοποιείτε, αξίζει πάντα να ψάχνετε τις ρυθμίσεις προκειμένου να δείτε αν υπάρχει κάτι που να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Στο Skype, για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε εάν θα μπορούν άλλοι χρήστες να σας βρίσκουν μέσω αριθμού τηλεφώνου ή διεύθυνσης email. Κάτι παρόμοιο υπάρχει και στο FaceTime. Ανοίξτε τις “Ρυθμίσεις” στο iPhone ή το iPad και, στη συνέχεια, πατήστε “FaceTime” για να ελέγξετε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να σας βρίσκουν άλλα άτομα, μέσω ενός αριθμού τηλεφώνου ή μιας διεύθυνσης email. Αν δεν θέλετε να επικοινωνήσετε με κάποιον, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα “Knock Knock” στο Google Duo, η οποία εμφανίζει τη ροή βίντεό σας σε επαφές όταν τις καλείτε, προτού ανταποκριθούν στην κλήση σας. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα με αυτό, πατήστε τις τρεις κουκκίδες που βρίσκονται στην επάνω δεξιά γωνία στην κύρια διεπαφή της εφαρμογής Duo και, στη συνέχεια, επιλέξτε “Ρυθμίσεις” και “Knock Knock” για να την απενεργοποιήσετε.

Let's block ads! (Why?)

Πηγή Είδησης

×
×
  • Δημιουργία νέου...