Jump to content

Πώς να προστατευτείς από κακόβουλες ενέργειες στο διαδίκτυο


Satellite

Recommended Posts

dorean-tilefoniki-eisagogi-stin-online-p

Ο κόσμος του διαδικτύου μας δίνει τη δυνατότητα να αγοράζουμε προϊόντα από διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα, οποτεδήποτε, από την άνεση και ασφάλεια του σπιτιού μας, να μιλάμε πρόσωπο-με- πρόσωπο με τους αγαπημένους μας ακόμα και από απόσταση, ή να διαβάζουμε ειδήσεις από ποικίλες πηγές. Όμως όταν είμαστε online, είμαστε επίσης ευάλωτοι στους κυβερνοεγκληματίες.

Όσο αφορά στις πληρωμές, η Visa συνεργάζεται με τις τράπεζες για να αποτρέψουν τις απάτες, χρησιμοποιώντας υψηλή τεχνολογία για να ελέγχει ποιος χρησιμοποιεί μια κάρτα, αλλά και την Τεχνητή Νοημοσύνη ώστε να εντοπίζει ασυνήθιστες πληρωμές και να προλαμβάνει απάτες. Με αυτόν τον τρόπο, μόνο πέρσι, η Visa απέτρεψε απάτες ύψους 25 δις δολαρίων. Εάν πέσετε θύμα απάτης, οι πολιτικές που εφαρμόζει η Visa-τις οποίες απαιτεί να εφαρμόζουν επίσης οι τράπεζες- μπορούν να σας βοηθήσουν να διεκδικήσετε να κλεμμένα σας χρήματα.

Ωστόσο, οι κυβερνοεγκληματίες και οι απατεώνες δεν στοχεύουν μόνο στις πληρωμές με κάρτα. Χρησιμοποιούν έξυπνες τακτικές και εμφανίζονται με διάφορα “πρόσωπα”. Συχνά παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι οργανισμών υγείας, φιλανθρωπικών ή χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, επικοινωνώντας μαζί σας απευθείας μέσω τηλεφώνου, μηνυμάτων και email.

Η Visa προτείνει τα παρακάτω βήματα που θα σας βοηθήσουν να προστατευτείτε, όταν κάνετε αγορές διαβάζετε και επικοινωνείτε στο διαδίκτυο:

  1. Μην μοιράζεστε τα μυστικά σας με ξένους: Μην δίνετε πληροφορίες και μην μεταφέρετε χρήματα, εκτός εάν είστε 100% σίγουροι ότι γνωρίζετε και εμπιστεύεστε τον παραλήπτη. Ποτέ μην κοινοποιείτε τους κωδικούς πρόσβασης, τα δεδομένα της κάρτας σας ή τα ευαίσθητα προσωπικά σας στοιχεία μέσω email ή μηνύματος. Εάν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ζητά, για παράδειγμα, τα τραπεζικά σας στοιχεία μην απαντήσετε και καλέστε την τράπεζά σας για να ελέγξετε αν πρόκειται για έγκυρο αίτημα. Εάν λάβετε ένα email που περιέχει κάποιον σύνδεσμο (link), ακόμη και από έναν οργανισμό που γνωρίζετε, μεταβείτε απευθείας στον ιστότοπο αντί να κάνετε κλικ στον σύνδεσμο. Μην κατεβάζετε και μην μοιράζεστε αρχεία με τους φίλους και την οικογένειά σας, εκτός εάν γνωρίζετε ότι είναι ασφαλή. Προσέξτε ιδιαίτερα τις μικρές διαφορές στη διεύθυνση email του αποστολέα ή στους συνδέσμους. Εάν η διεύθυνση φαίνεται πρόχειρα διατυπωμένη ή εάν το email ή οι σύνδεσμοι φαίνονται λανθασμένοι, μπορεί να πρόκειται για απάτη. Οι εγκληματίες και απατεώνες του κυβερνοχώρου, ενδέχεται να σας δημιουργήσουν μια αίσθηση επείγοντος, να σας θέσουν αυστηρές προθεσμίες ή να σας ασκήσουν πίεση. Εάν μια προσφορά ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, μάλλον είναι. Ανεξάρτητα από το αίτημα ή την ευκαιρία που παρουσιάζεται, αφιερώστε πάντα χρόνο για τον απαραίτητο έλεγχο.
  2. Πληρώστε με ασφάλεια: Βεβαιωθείτε ότι οι ιστότοποι που επισκέπτεστε για online αγορές είναι ασφαλείς, γιατί ενδέχεται να φαίνονται πραγματικοί αλλά μην είναι. Είναι περισσότερο ασφαλείς οι ιστότοποι αξιόπιστων, επωνύμων προϊόντων και εταιρειών. Ελέγξτε ότι εμφανίζεται το εικονίδιο «λουκέτου» στη γραμμή αναζήτησης και ότι η διεύθυνση του ηλεκτρονικού καταστήματος περιέχει το «s» στο https- ένδειξη ότι είναι «ασφαλές». Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι το όνομα της ιστοσελίδας δεν περιέχει ορθογραφικά λάθη ή περίεργους χαρακτήρες. Ανάλογα με τον ιστότοπο, ίσως χρειαστεί να δημιουργήσετε λογαριασμό χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση του email σας. Αυτό είναι χρήσιμο όταν κάνετε συχνά αγορές από ένα κατάστημα, καθώς μπορείτε να αποθηκεύσετε τα στοιχεία της κάρτας και της διεύθυνσής σας ώστε να εξοικονομήσετε χρόνο την επόμενη φορά που θα το επισκεφτείτε. Όταν πληρώνετε σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα για πρώτη φορά, θα πρέπει να εισαγάγετε τον αριθμό της κάρτας σας, την ημερομηνία λήξης και το CCV, ίσως και τη διεύθυνση ή τον ταχυδρομικό σας κώδικα. Κατά το check out, η τράπεζά σας μπορεί να ζητήσει επιπλέον πληροφορίες για να σας αναγνωρίσει ως νόμιμο κάτοχο της κάρτας. Δεν χρειάζεται να κατεβάσετε κανένα αρχείο, να εγκαταστήσετε λογισμικό ή να εγγραφείτε, θα σας δοθούν οδηγίες για αυτήν τη διαδικασία.
  3. Μην αφήνετε ξεκλείδωτη την πόρτα σας: οι εταιρείες τεχνολογίας εργάζονται για να σας προστατέψουν και να διασφαλίσουν ότι οι ευπάθειες του συστήματος δεν μπορούν να γίνουν εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους επιτήδειους. Να ενημερώνετε πάντα το λογισμικό των συσκευών σας όταν σας ζητείται και να χρησιμοποιείτε την τελευταία τεχνολογία ασφαλείας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε “κλειδώσει έξω” τους απατεώνες. Είναι επίσης καλή ιδέα να ελέγχετε τακτικά το λογαριασμό σας για πρόσφατες συναλλαγές. Εγγραφείτε στις υπηρεσίες ειδοποίησης μέσω κινητού της τράπεζας σας. Έτσι, εάν εντοπίσετε μια κακόβουλη συναλλαγή, μπορείτε να επωφεληθείτε της πολιτικής «μηδενικής ευθύνης» της Visa και να σας επιστραφούν τα χρήματά σας.

Παρόλο που οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι έξυπνοι και χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία, βασίζονται στο ανθρώπινο λάθος για να πάρουν αυτό που θέλουν. Εάν εφαρμόζετε αυτές τις πρακτικές και αφιερώνετε χρόνο για τον απαραίτητο έλεγχο, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να το πετύχουν.

The post Πώς να προστατευτείς από κακόβουλες ενέργειες στο διαδίκτυο appeared first on pestaola.

Πηγή Είδησης

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας.

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...