Cyprus
Νέο δίκτυο ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων θα τεθεί σε λειτουργία το 2024
Κεφάλαια ύψους €2,4 δισ. για τη δημιουργία ενός νέου προηγμένου δικτύου ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων το οποίο θα είναι ενεργό από το 2024 προτίθεται να επενδύσει η Ε.Ε.. Ο νέος σχετικός κανονισμός, τον οποίο οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν σήμερα (Δευτέρα) και θα ψηφίσουν αύριο (Τρίτη), προβλέπει τη δημιουργία του πρώτου ευρωπαϊκού πολυτροχιακού δορυφορικού συστήματος, με σκοπό να παρέχει ασφαλή τηλεπικοινωνιακή υποδομή για τους κυβερνητικούς φορείς και οργανισμούς της Ε.Ε., τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες σε όλο τον κόσμο.
Το εν λόγω πρόγραμμα φιλοδοξεί να διασφαλίσει τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. στον τομέα των ασφαλών κυβερνητικών επικοινωνιών, σε ένα διεθνές πλαίσιο, όπου οι απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο καθίστανται όλο και πιο μεγαλύτερες.
Όπως τονίζεται στο αιτιολογικό του Κανονισμού “Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο σενάριο, οι κυβερνητικοί χρήστες προσανατολίζονται προς λύσεις υψηλότερης ασφάλειας, χαμηλής λανθάνουσας καθυστέρησης και παγκόσμιας κάλυψης, ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Οι πρόσφατες τεχνικές πρόοδοι επέτρεψαν την εμφάνιση των συστοιχιών επικοινωνιών μη γεωστατικής τροχιάς (NGSO), που παρέχουν σταδιακά υπηρεσίες συνδεσιμότητας υψηλής ταχύτητας και χαμηλής λανθάνουσας καθυστέρησης”.
Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ασφαλούς και αυτόνομου διαστημικού συστήματος πολλαπλών υπηρεσιών, που βρίσκεται υπό μη στρατιωτικό έλεγχο και που ενσωματώνει και συμπληρώνει τις δυναμικότητες της συνιστώσας GOVSATCOM του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος.
Πιο συγκεκριμένα, στόχος της νέας πρωτοβουλίας είναι να διασφαλίσει την παροχή και τη μακροπρόθεσμη διαθεσιμότητα, στο έδαφος της Ένωσης και παγκοσμίως, αδιάλειπτης πρόσβασης σε ασφαλείς, αυτόνομες, αξιόπιστες, ανθεκτικές και οικονομικά αποδοτικές κυβερνητικές δορυφορικές υπηρεσίες σε κυβερνητικούς χρήστες. Παράλληλος στόχος της νέας αυτής υποδομής είναι να διευκολύνει την παροχή εμπορικών υπηρεσιών ή υπηρεσιών προς κυβερνητικούς χρήστες με βάση εμπορική υποδομή από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών για την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρυζωνικής και αδιάλειπτης συνδεσιμότητας υψηλών ταχυτήτων στην Ένωση και παγκοσμίως.
Τέλος, απώτερος στόχος του προγράμματος είναι να βελτιώσει την ποιότητα, την ανθεκτικότητα και την αυτονομία των δορυφορικών υπηρεσιών της Ένωσης και των κρατών μελών, αυξάνοντας παράλληλα την κυβερνοανθεκτικότητα της Ένωσης.
www.digitallife.gr